Play ponuda
Play ponuda
deseti queer festival

Je li Zagreb konačno postao gay friendly grad?

Prošlo je deset godina od prvog Queer Zagreb festivala i prvog Gay Pridea. Stvari su se od te 2002. godine poprilično promijenile, pa, srećom, kordoni policije više ne moraju osiguravati kino projekcije, predstave ili povorke. Jesu li Hrvati uistinu u međuvremenu postali tolerantniji prema drukčijima?

RTL/ 24.4.2012. u 20:22
Play ponuda

Kordoni policije i dugine boje 2002. godine išli su zajedno ruku pod ruku s prvim Queer Zagrebom i Povorkom ponosa. Deset godina kasnije, Queer Zagreb festival oprašta se u miroljubivu tonu.

"Kad smo počinjali bili su protesti ispred, a sada skoro da će biti protesti pred zatvaranje", šalio se umjetnički direktor Queer Zagreba, Zvonimir Dobrović.

U početcima se protestiralo s raznih strana, no zagrebački Queerovci nisu se dali i nastavili su šokirati.

Plakat muškarca u štiklama i gole stražnjice iz 2007. godine sablaznio je javnost, ali tek dva tjedna nakon objavljivanja.

"Zapravo smo razočarani što su nas primijetili tek nakon dva tjedna, to znači da ćemo sljedeće godine postaviti još više plakata", izjavio je svojevremeno Zvonimir Dobrović.

Svake godine šok je postao sve manji i tim je njihov posao zapravo završio. Zaključak, ljudi su postali sve više queer friendly.

Čudaci, kako 'queer' doslovno prevodimo s engleskog, su Zagrebu postali sve draži, osobito njihov umjetnički izražaj. Stoga, organizatori smatraju kako Queer festival više nema smisla.

"Ne želimo više ljude zamarati festivalom koji je stalno na jednakoj razini", kratko je objasnio Dobrović.

U narednim godinama queer svijest homofoba podizat će se nekim radikalnijim metodama, što je generalno govoreći itekako potrebno, jer daleko smo od queer i gay friendly nacije.

Dakle, malo kulture nije na odmet, a već ove nedjelje ste pozvani u HNK da se oprostiti od Queerovaca. Mogao bi to biti početak jednog divnog prijateljstva.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vremeplov

Danas je jedna od najljepših Hrvatica: Iznenadit će vas kako je Dina Dragija izgledala prije nekoliko godina

Play ponuda

Više s weba