Play ponuda
Play ponuda
najbolji kratki film

Jedno Srce Sarajeva dolazi i u Hrvatsku

Sinoć na ceremoniji dodjele nagrada prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Natjecateljskog programa – igrani film, Natjecateljskog programa – dokumentarni film, Natjecateljskog programa – kratki film, te Natjecateljskog programa – studentski film.

Image
Foto: 27. Sarajevo Film Festival, 2021 (c) Obala Art Centar
PR/Tabloid.hr/ 20.8.2021. u 9:55
Play ponuda

Dodijeljena su i Srca Sarajeva za najboljeg redatelja/redateljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.

Hrvatski film SVE ŠTO DOLAZI redatelja Mate Ugrina nagrađen je za najbolji kratki film 27. Sarajevo Film Festivala i jedini je nagrađeni film iz Hrvatske. Priča je to o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.  Natjecateljski program – kratki film gledateljima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih.

Titulu najboljeg igranog filma jednoglasnom odlukom žirija odnio je austrijsko-njemački film VELIKA SLOBODA,  austrijskog redatelja Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, unutar programa Un Certain Regard. U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko uhićuju i zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubojicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich, dok nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE, redateljice Luàne Bajrami. Film prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

Milica Tomović proglašena je najboljom redateljicom za srbijansku dramu KELTI smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji. Ovogodišnji Natjecateljski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.

U selekciji Natjecateljski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu europsku, šest regionalnih i jednu bosanskohercegovačku premijeru. Najboljim dokumentarcem proglašen je film PEJZAŽI OTPORA, redateljice Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj koprodukciji. Taj film portretira Sonju, 97- godišnju ženu koja iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu, kako je  bila partizanka u bivšoj Jugoslaviji te kako je  završila u nacističkom logoru Auschwitz, ali uvijek puna prkosa i otpora. 

Selekcija Natjecateljski program – studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film LJETNI PLANOVI,  rumunjskog redatelja Alexandrua Mironescua.

U okviru ceremonije dodjele nagrada  proglašena je i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, nove nagrade Sarajevo Film Festivala otvorene i za filmove i redateljice izvan natjecateljskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i s drugih teritorija, pod uvjetom da se radi o redateljičinom prvom dugometražnom filmu. Nagradu je osvojila kosovska redateljica Norike Sefe,TRAŽEĆI VENERU .

Istog dana na Festivalskom trgu dodijeljene su i Partnerske nagrade. Sve detaljno o njima kao i o svim nagradama ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala možete pronaći u prilogu. 27. Sarajevo Film Festival se završava danas, 20. kolovoza projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma TOMA Dragana Bjelogrlića.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
SJEĆATE SE NJE?

Claudia Beni o Eurosongu, obitelji i privatnom biznisu: 'Moje djevojčice sada plešu kultnu koreografiju. Povratak? Tko zna, možda za koju godinu'

Play ponuda

Više s weba