Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Europska noć bez alkohola

Jeste li spremni ovu subotu izaći i ne popiti kap alkohola?

Akcija će se provoditi u odabranim noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Osijeku u kojima će volonteri zaustavljati skupine posjetitelja.

Image
Foto: Thinkstock
K.T./HINA/ 14.10.2014. u 13:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Treći put za redom u Hrvatskoj će se u odabranim noćnim klubovima u pet gradova, 18. listopada provoditi akcija "Europska noć bez nesreća", kojom se kod mladih želi promovirati odgovorno konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu.

Akcija će se provoditi u odabranim noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Osijeku u kojima će volonteri zaustavljati skupine posjetitelja i nuditi im dobrovoljno sudjelovanje u akciji odabirom osobe koja pristaje tu večer ne konzumirati alkohol i biti vozač na povratku kući.

Na taj način će osoba promovirati odgovorno konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu potvrđeno negativnim alkotestom. Akcije će se istodobno provoditi i u mnogim gradovima diljem Europe.

Image

alkohol alkohol

Foto:
Image

alkohol alkohol

"Cilj akcije je da mladi vozači skrenu pažnju na to da kad voze ne piju ili obrnuto", rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik udruge Sigurnost u prometu IvoJelušić. Istaknuo je da je u zadnjih deset godina na hrvatskim cestama stradalo 47.000 ljudi dok se u svijetu brojka penje na 17 milijuna ljudi.

Policijski službenik iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a MironHuljak naglasio je pak da se u Hrvatskoj šestu godinu za redom i dalje nastavlja trend smanjenja smrtnog stradavanja u prometu. S jučerašnjim danom broj poginulih na prometnicama je 15 posto manji nego na isti dan prošle godine, a radi se o 44 smrtno stradale osobe manje.

Image

pojanstvo, pijan, alkohol, pijani vozač pijanac

Foto:
Image

pojanstvo, pijan, alkohol, pijani vozač pijanac

Pozitivan trend, dodao je, slijede i prometne nesreće koje su prouzrokovali mladi vozači. U devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine prouzrokovali su 39,4 posto manje nesreća s poginulim osobama. "Udjel njihovih nesreća u ukupnom broju nesreća s poginulima je 9,6 posto, dok je unazad nekoliko godina udjel bio više od 30 posto", rekao je Huljak, ustvrdivši da mladi vozači više nisu sinonimi za nevolje i agresiju na cestama.

Tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg - DavorLisicin rekao je da je prošle godine u ovu akciju bilo uključeno 776 volontera u 142 noćna kluba u 25 zemalja. U Hrvatskoj je prošle godine u akciji sudjelovalo 10 noćnih klubova, pet gradova i 646 mladih vozača. Ukupno je na alkotest pristalo 627 vozača, 167 ih nije konzumiralo alkohol, 59 je konzumiralo u zakonskim granicama, a čak 401 osoba imala je više od 0,5 promila alkohola u krvi, koliko je zakonski dozvoljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europska noć bez nesreća pokrenuta je u Belgiji 1995. Provodi se pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije RYD (Responsible Young Drivers) te u Hrvatskoj putem licenciranog partnera Udruge Sigurnost u prometu i partnera projekta Nacionalnog programa sigurnosti na cestama MUP-a, Zagrebačke pivovare i Fakulteta prometnih znanosti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uspješni model

U koži od glave do pete: Nakon nedavne privatne drame, mlađahna supruga Borisa Novkovića zvijezda je modne kampanje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba