Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'revolucionarno' otkriće

Jeste li znali da psi kakaju u smjeru sjever-jug?

Psi su osjetljivi na Zemljino magnetno polje i, po tvrdnjama znanstvenika, pri vršenju nužde poravnavaju tijelo u smjeru magnetne osi sjever-jug.

Image

Ovčar, Pas

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
RTL/Hina/ 3.1.2014. u 10:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici u Češkoj i Njemačkoj proučili su ponašanje 70 pasa tijekom 1893 defekacije i 5582 urinacije u razdoblju od dvije godine i zaključili da se psi usklađuju s magnetnim poljem u smjeru sjever-jug svaki put kad je to polje stabilno. Kada ga nešto poremeti, poput eksplozija u Sunčevoj atmosferi i poremećaja elektromagnetskog zračenja, i psi bivaju zbunjeni.

Rezultati su objavljeni u časopisu Frontiers in Zoology i pokazuju da su psi osjetljivi i na intenzitet i na polaritet magnetnog polja. To usklađivanje sa smjerom sjever-jug, kažu znanstvenici, vjerojatno objašnjava često vidljiv proces kruženja i vrtnje pasa prije nego što se namjeste za defekaciju.

U ranijim je istraživanjima ustanovljeno da i druge životinje pokazuju slične navike. Tako je u jednoj studiji, ranije objavljenoj u časopisu Plos One, otkriveno da šarani koriste geomagnetne linije kako bi se poravnali s pravcem sjever-jug.

RTL/Hina/ 3.1.2014. u 10:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zgodna mama!

HANA HULJIĆ GRAŠO PRVI PUT U JAVNOSTI NAKON PORODA! U društvu roditelja blistala u jednostavnoj narančastoj haljini

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba