Ostalo

Jeste li znali kako su dijetalna pića i depresija povezani?

Znanstvenici su svojom analizom obuhvatili 250.000 osoba te su zaključili kako je depresija mnogo češća kod onih koji učestalo konzumiraju umjetno zaslađena pića.

RTL
09.01.2013 16:19

Želja za mršavijim izgledom dovodi do depresiji. Barem je tako pokazalo istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje Sjeverne Karoline koje je pronašlo vezu između konzumiranja umjetno zaslađenih pića i depresije.

Naime, znanstvenici su svojom analizom obuhvatili 250.000 osoba te su zaključili kako je depresija mnogo češća kod onih koji učestalo konzumiraju umjetno zaslađena pića, nego kod onih koji konzumiraju zaslađene napitke.

Tijekom istog istraživanja je zaključeno i da oni koji piju kavu imaju manji rizik da pate od depresije. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili četiri šalice kave dnevno imali deset posto manji rizik da pate od depresije tokom desetogodišnjeg istraživanja od onih koji nisu pili kavu.

Međutim, oni koji su dnevno pili četiri limenke ili čaše dijetalnih, umjetno zaslađenih pića, su imali skoro 33 posto veći rizik, prenosi BBC.

Naravno, ovakvi nalazi sigurno ne znače pretjerivanje sa šećerom.