Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PREDRASUDA BEZ POKRIĆA

Jesu li gastarbajteri ono što su nekoć bili?

Po našu današnju priču Dario Todorović potegnuo je čak do Njemačke i ondje po gradilištima i restoranima provjerio jesu li gastarbajteri ono što su nekoć bili, ili je to samo još jedna u nizu predrasuda bez pokrića. Idemo u Frankfurt!

RTL/ 29.11.2013. u 17:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koja je vaša prva asocijacija kad se spomene riječ gastarbajter?

Lako je biti pametan u Hrvatskoj. Zato sam predrasude o gastarbajterima došao provjeriti u centar Frankfurta. Prva destinacija je, naravno, bauštela.

Ultramoderni Frankfurt, jedno je golemo gradilište. U samom centru grada među najmodernijim neboderima na svijetu na svakom uglu skele.

Ali ovo sam gradilište morao proći uzduž i poprijeko da među raznoraznim nacijama pronađem pokojeg Hrvata.

"Mi smo vanjski sve bauštelci. Kiša, led. Oči su mi krvave od varenja. Cijelu noć zbog toga nisam spavao. I sad dođete na Brač i tapšaju vas - o, ti imaš para. Nemaš.  Nekad je to stvarno bilo tako. Negdje 70-ih pa do 95., ili 97., dok nisu došli Poljaci. Poljaci su uništili našu branšu", kaže SrđanBošković.

Srušili su cijenu rada pa je stoga pravih bauštelaca iz Hrvatske sve manje i manje, bez obzira na to što se u Hrvatskoj misli.

Hercegovaca je ovdje ipak mnogo više od Bračana. I ako se bave ugositeljstvom, to ne mora, kao u vicevima, biti kafić s narodnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Argumenti govore da je danas nova generacija doseljenika obrazovanija i od samih Nijemaca jer čak 43 posto njih posjeduje fakultetske diplome, za razliku od njemačkih malih 26.

A koga bi bilo bolje pitati o stanju u dijaspori od njezina kralja. Kad je MateBulić stigao u Frankfurt, poznavao je jednog Hrvata liječnika i jednog odvjetnika. Ali prošlo su od tada trideset i dvije godine.

"Imate trideset odvjetnika u Frankfurtu i okolici. Pazite, trideset odvjetnika, trideset liječnika, trideset inženjera elektrotehnike, trideset znanstvenika i ljudi koji se bave specifičnim poslovima kao recimo inženjer građevine. Tako da se to totalno promijenilo. Sve se gledalo kroz filter bauštele. Pa i ja sam bio jedan od tih koji je držao staklenu vunu jer sam bio snažan", otkriva mi popularni pjevač.

Postoji jedna velika razlika između Hrvatske i Njemačke. Ovdje se ne može dogoditi da netko preko noći osvane s novim Mercedesom i prepariranim polarnim medvjedom, a da nitko ne zna kako ga je zaradio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
MASKED SINGER UŽIVO

ISPOD MASKE FLAMINGICE SKRIVALA SE SEMENTA RAJHARD! WOW - Jeste li ovo očekivali?

Istina je da ljubav baš i ne cvate između Hrvata u državi i izvan nje. Ali slika se polako mijenja. Većini onih lakim na predrasudama, jasno je da bi brzo mogli bježati iz zemlje s armijom od 350 tisuća nezaposlenih. Vrlo bi lako i sami mogli postati gastarbajteri.

Isti onakvi kakve su još do jučer olako vrednovali, pa bi se i sami mogli naći u tim istim famoznim bijelim čarapama i šarenim sakoima.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Frajeri s travnjaka

Djevojke, duboko udahnite! Ovi mlađahni ljepotani uskoro će zamijeniti dobro poznata nogometna lica

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba