Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
predrasude ili istina?

Jesu li političari uistinu vrsta cijepljena od iskrenosti?

Navodno lažu čim zinu - tako barem narod vjeruje. Doduše, taj isti narod ih je izabrao i dalje u nadi glasa za njih. Iako smo ih ulovili i s prstima u pekmezu, kako prepisuju magisterije, prenose novac doslovno u vrećama, i dalje se lovimo za njihovu riječ. Je li točna predrasuda da u riječima političara nema ništa doli praznih fraza i lažnih obećanja, doznajte u prilogu.

RTL/ 13.12.2013. u 18:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koja god da je tema, oni misle različito. Jedni od drugih, a već sutra će misliti različito od toga što i sami misle danas. Treba im priznati ovo - gospoda u odijelima barem su u jednome uspjeli - učinili su da cijela podijeljena zemlja misli isto - političari ne govore istinu!

Istraživanje za istraživanjem pokazuje da Hrvati najmanje vjeruju baš njima.

"Ja osobno toga sam svjestan. Kako se boriti protiv predrasuda i protiv stvari koje nisu samo predrasude jer vrlo često se događa da političar ne govori istinu. Jedini način je govoriti istinu", kazao je HDZ-ovac Gordan Jandroković.

Ne treba odmah tako drastičnim mjerama jer i dalje je aktualna ona legendarna izjava Andrije Hebranga da svaki političar barem deset posto laže. Toliko u lažima i petljanjima love jedni druge, da nam koji put treba tumač da shvatimo tko je zapravo što rekao.

"Gospodin Stazić ispravlja nešto što ja nisam rekao. On laže da ja lažem da je Sanader lagao", izjavio je Hebrang 27. listopada 2010.

"U sprezi ste s policijom i s ove govornice lažete i optužjete. Samo Vi nastavite, gospodine Hebrang, u ime kluba povremeno govoriti istinu", opomenuo ga je Slavko Linić.

Upravo povremena istina dovela je do kriminalnog, lošeg rejtinga političara. Ne samo da smo ih u lažima ulovili previše puta. Lako za to, uhvatili smo ih i kako prepisuju magisterije, lovu trpaju ne samo u novčanike, već u famozne crne vreće, pa se najviša politička garnitura, a tu mislimo na premijere i ministre, već nasukala i zaglavila u zatvoru.

Okoristili su se kad su se dočepali vlasti. Ali neistine su počele i na pokušaju dolaska na nju. Jer najviše se ipak obećava, pretjeruje i laže u predizbornim kampanjama, gdje srama nema.

"Mi kao da smo se navikli na tu jednu dozu neiskrenosti u političkim obećanjima i mogla bih reći da birači mazohistički uživaju u tome kad se ne ostvare obećanja koja su političari dali jer nam to potvrđuje naše uvjerenje. Imamo duboko uvjerenje u ovom društvu u kojem živimo da su političari neiskreni, lažljivi i kriminalni", pojasnila je stručnjakinja za retoriku Mirela Španjol Marković.

Rijetki su oni koji su izišli iz stranke jer se ona nije držala obećanoga.

"Političari i političarke često ne da ne govore istinu, već izbjegavaju odgovarati, a razlog tome je pripadnost stranci i stranačka stega koja postoji u strankama, pa se ljudi ne usude izlagati sa svojim osobnim stavovima", istaknula je Mirela Holy.

Koji bi put šutnja doista bila zlato, osobito kad političari drsko lažu, čak i kad je to što govore nevjerojatno lako provjeriti. Posljednji preočiti primjer - Milan Bandić i Titov bedž.

"Ono što je indikativno za našu politiku, pa nažalost i za naše birače, jest da je jako kratko političko pamćenje. Vi možete uzeti nešto iz vaše televizijske arhive i pokazati ljudima koji će se uhvatiti za glavu i kazati jao, to je bilo prije samo dvije godine. Sad je sasvim druga priča nekog političara ili neke stranke", naglasio je politički analitičar Višeslav Raos.

Istina zna biti jako opasna. Jadranka Kosor i Mirela Holy su izbačene iz svojih stranaka jer su se drznule kritizirati njihove vođe. Čini se da se najbolje prikloniti klimačima glavama.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
DUBROVAČKO VJENČANJE

SLAVNI UZVANICI! Bruno Petković i Dejan Lovren stigli s pratnjama i uveličali slavlje Duje Ćaleta-Cara

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba