Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Razbijanje predrasuda

Jesu li žene zaista lošiji vozači od muškaraca?

Prva vozačka dozvola jednoj ženi izdana je prije točno 99 godina! I tada je počeo je još jedan rat spolova. Muškarci tvrde da su žene lošiji vozači. A je li baš tako, i kome okrutno objektivne statistike zapravo idu u prilog, razlučite sami!

RTL/ 15.11.2013. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jednostavno ne ide, pa ne ide, bez obzira na to što se volan vrti u svim mogućim smjerovima. Situacija koju viđamo gotovo svaki dan, i većina vozača odmah sjedne na trubu pa samo pogorša stvar.

"Kad ih vidite, većinom su nabijene na volanu i imaju suženo vidno polje. Pogledajte, imaju siceve nabijene naprijed i sigurno su lošiji vozači. Jednostavno one izazovu neki sudar. Počne ih netko preticati, ona nije kao kriva, ali je zbog njezine spore vožnje došlo do sudara", rekao je taksist Boris Berislavić.

"Žene su puno bolji vozači od muškaraca. Čak su i pametnije. Muškarci se prave pametni, a praksa pokazuje da žena nikad ne radi teške udese. Nikad", mišljenja je taksist Žarko Banović.

"Dam žmigavac i hoću se prestrojiti, a svi se nabili. Njih pet, šest, sedam, osam, nitko me ne pušta i kao da sam iz svemira došao. A onda dođe žena, vidi ovako šarmatnog muškarca i odmah me pusti. O ženama sve najljepše", kazao je taksist Vjekoslav Ferina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čudna je povijest muško-ženskih odnosa za volanom, a nju najbolje može ispričati gospođa Anka koja vozačku posjeduje još od davne 1950. Od 1965. vozi i relije jer je bila među organizatoricama prvog ženskog relija u bivšoj Jugoslaviji.

"Itekako sam se suočavala s predrasudama, posebno tih prvih godina. I do danas to mnogi smatraju. I danas ima pojedinaca koji misle da žene ne znaju voziti. Kad sam ja počinjala, govorili su: 'Pazi, žena za volanom. Uhvati se kuhače. Kakva vožnja?' Ja sam se vozila po cijeloj Jugoslaviji i doživljavala sam neugodnosti. Recimo, u Crnoj Gori je bila nesreća, naredalo se pet auta. Ja stala iza njih, kad mi čovjek viče s prozora: 'Primi se kuhače umjesto da izazivaš nesreće.' A ja veze s njom nisam imala", ispričala je bivša vozačica relija Anka Špiljak.

Upravo se čita

Image
STELIO SIMCICH

'Zvao sam druge da pomognu, no mislili su na svoje g***ce. Da je netko uskočio, čovjek bi danas bio živ...'

Ono što ima jest iskustvo kojem se čak i najpametniji vozači mogu samo diviti jer Anka je pune 63 godine na cesti i nikad nije izazvala sudar.

"Ja mislim upravo suprotno. Žene su kroz svoju emancipaciju i kroz vožnju i što su dobile više prava, a pažljivije su i pažljivije i čak i bolji vozači", rekla je Anka tvrdeći kako žene nisu loši vozači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

HAK-ova anketa pokazala je da žene mnogo više poštuju prometne propise kao što su puštanje pješaka, ograničenje brzine ili izbjegavanje vožnje pod utjecajem alkohola, a strana istraživanja pokazuju slično.

"U tom smislu su zaključili da su žene sigurniji vozači jer su nesreće, koje one rade, one koje nisu toliko opasne i nema stradavanja. To su nesreće koje ne dovode do težih stradavanja i posljedica", rekao je Damir Novak iz HAK-a.

Ali dovode do jako zabavnih situacija koje smo svi, nakon ceste, gledali i na YouTubeu. I dok se vrte na ekranu, mora se naglasiti jedna stvar koja se damama za volanom možda neće svidjeti. Već su bile razne priče o razlikama između muškog i ženskog mozga, a jedna od njih je ta da muškarci doista imaju bolji osjećaj za snalaženje u prostoru pa im se ovakve situacije događaju rjeđe. Znanost je tu neumoljiva.

I što reći kad jedna vozačica za žene kaže da se vidi kako nisu rođene za volanom, ali bilo bi bolje kad bi i muškarci malo maknuli nogu s gasa i, barem prema statistikama, ugledali se na kolegice za volanom. Ako pokoji put čekaju koju sekundu dulje da se dama parkira, to i nije najgora stvar na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL/ 15.11.2013. u 18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
rasadnik ljepotica

Red kiča, golotinje, pjesme i dobrog starog narodnog veselja: Kako je nekad izgledao dernek na izboru ljepote u Trilju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba