Ostalo

John Kerry izmislio novu državu - Kirzahstan

Američki državni tajnik je mislio na Kirgistan, siromašnu državu s 5,5 milijuna stanovnika, no čini se da ju je pomiješao s bogatim susjednim Kazahstanom, pa je nastala nepostojeća država Kirzahstan.

S.M. - HINA
25.02.2013 15:04

Američkom državnom tajniku Johnu Kerryju prošli se tjedan, dok je hvalio američke diplomate koji rade na osiguravanju demokratskih institucija u državi središnje Azije omaknula jezična pogreška pa je izmislio novu državu - Kirzahstan, prenosi britanski The Telegraph.

Kerry je mislio na Kirgistan, siromašnu državu s 5,5 milijuna stanovnika, no čini se da ju je pomiješao s bogatim susjednim Kazahstanom, pa je nastala nepostojeća država Kirzahstan, piše list.

To je njegov prvi veći gaf otkad je izabran na mjesto američkog državnog tajnika. No pogreška poprima nešto veće razmjere s obzirom na to da je Kirgistan ključni američki saveznik u ratu protiv Afganistana i važan primatelj američke pomoći, koja je u 2011. iznosila oko 41 milijun američkih dolara. Washington radi na promiždbi demokratskog razvoja u toj zemlji otkad su u njoj s vlasti svrgnuti diktatori te 2011. provedeni slobodni izbori.

State Department je u transkriptu govora "izbrisao" pogrešku iz Kerryjeva govora održanog prije njegova prvog puta u inozemstvo u funkciji američkog državog tajnika.