Play ponuda
Play ponuda
42 godine od odlaska

Ljubavi i strasti Josipa Broza Tita! Volio je nekoliko žena, no samo jedna bila je ona prava

Tito je preminuo prije 42 godine. Tog dana Jugoslavija je utihnula - i svi su vrlo brzo shvatili da više ništa neće biti isto

Image
Barbara Marinović/ 4.5.2022. u 14:33
Play ponuda

Bio je najveći sin naših naroda i narodnosti, a kada je preminuo, Jugoslavija je na trenutak stala. Josip Broz Tito preminuo je prije točno 42 godine u Ljubljani. O Titu se zna puno, no veliki dio njegovog života i dalje je obavijen velom tajne. Josip Broz do danas je jedna od najintrigantnijih ličnosti 20. stoljeća. Prisjetila ga se na društvenim mrežama i njegova unuka, redateljica Saša Broz, koja se kratkim videom prisjetila trenutaka koje je provela uz svog djeda. Otišao je kada je bila djevojčica, no uvelike je njezino prezime i porijeklo odredilo njezin život. Saša je unuka Josipa Broza i njegove supruge Herte Haas, jedne od Titove četiri službene supruge.

Snažna je to žena, koja je Titu svojedobno odlučno rekla 'ne'. No, više o tome poslije. Privatni Titov život bio je isprepleten strasnim ljubavima i velikim povijesnim događajima. Bio je čovjek jakih strasti, snažnih poteza i velike karizme. O njegovom ljubavnom životu bilo je zabranjeno pisati i govoriti, iako je ta tema jako intrigirala jugoslavensku javnost. U knjizi 'Tito, fenomen stoljeća' beogradskog novinara i publicista Pere Simića, tematiziralo se i taj dio Brozovog života. Bio je veliki zavodnik i šarmer.

Četiri braka i jedna velika ljubav

A prva žena koju je šarmirao bila je Ruskinja Pelagija Denisova Belousova. Upoznali su se dok je on bio vojni zarobljenik u Sibiru, a kada su se vjenčali, Pelagija je još bila maloljetna. Nakon sklapanja braka otišli su u Hrvatsku, gdje je ona rodila troje djece. Preživio je samo njihov sin Žarko. Nakon što je Tito zbog komunističkih aktivnosti završio u zatvoru, Pelagija uz pomoć Miroslava Krleže odlazi nazad u Sovjetski savez. Odlučila se tamo na razvod, a o svemu je Tita obavijestila pismom. Tito je preuzeo brigu o sinu 1936. godine.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/24cf5164-cba6-11ec-a7ab-6ee961d9c84a/original

Foto: Profimedia

Iste godine oženio se njemačkom komunisticom Annom Köenig. Vjenčao se njome navodno zbog toga što nije imao dovoljno vremena da bi se posvetio sinu Žarku, koji je u to vrijeme bio problematičan mladić. S Annom je Titov sin boravio u Moskvi, no svega godinu dana kasnije, Tito je ostao bez druge supruge, naime, streljana je u moskovskom zatvoru nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemačka špijunka. Brak je dugo bio tajan, a o njemu je javnost doznala tek nedavno, kada su na jednoj beogradskoj izložbi priloženi dokumenti iz ruske arhive.

Iduća ljubavna priča ona je o kojoj znamo puno više. Iduća Titova ljubav bila je bogata slovenska Židovka Herta Haas. Upoznali su se 1937. godine u Parizu, no vezu su započeli dvije godine kasnije. Ubrzo su se vjenčali u Zagrebu. Nakon što je Tito otišao na zadatak u Beograd, zaljubio se u Davorjanku Paunović. Fatalna ljubav rezultirala je njegovim ostavljanjem trudne Herte. Kasnije je ona rodila sina Aleksandra-Mišu, oca naše redateljice Saše Broz. Davorjanka je bila, navodno, Titova velika ljubav i jedina žena za koju je govorio da bez nje ne može. Prošli su zajedno cijeli rat, a to se odrazilo na njezino zdravlje pa je pred kraj Drugog svjetskog rata Davorjanka preminula od tuberkuloze. Pokopana je u dvorištu Belog dvora u Beogradu, a u koji se Tito uselio nakon što je rat završio.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a829abd4-caea-11ec-93cb-6ee961d9c84a/original

Foto: Profimedia

Jovanka je nakon njegove smrti živjela u teškim uvjetima

Navodno je nakon njezine smrti Tito želio pomirenje s Hertom Haas, no ona ga je kategorički odbila. Stoga je 1952. godine ušao u svoj posljednji brak, onaj najeksponiraniji. Jovanka Broz bila je ultimativna modna ikona i prva dama Jugoslavije, a s Titom je prve godine braka provela u idili, unatoč razlici od 32 godine. No, nije dugo potrajalo. Posljednje godine Titova života navodno su proveli odvojeni, a nakon njegove smrti ostala je bez svega. Dugo godina živjela je u nekakvoj vrsti kućnog pritvora, desetljećima nije posjedovala ni osobne dokumente. Nije imala ni Titovu mirovinu.

Tijekom života Josip Broz je prijateljevao s nizom poznatih dama, čak i holivudskim divama poput Sofije Loren i Elizabeth Taylor, a njegova karizma bila je poznata u cijelom svijetu. Njegovim odlaskom prije 42 godine završena je jedna era naše povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
slavni glumac

Enis Bešlagić u društvu kćeri i supruge koje ne viđamo često: Asja više nije malena, a s Ninom ima poseban odnos

Play ponuda

Više s weba