Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'TRNOVIT' PUT

Uspon i pad 'kninske kraljice': Josipa Rimac nosila je samo brendirano, udala se sa 20, a onda posvetila karijeri

Josipa Rimac bila je politička ikona, prvo grada Knina, a potom HDZ-ovog vrha na koji ju je doveo Tomislav Karamarko. Ljubiteljica skupe mode, visokog društva i unosnih poslova i pozicija povukla se iz javnosti, no njezina djela i dalje su tema nacionalnih medija

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
A.Š./ 19.1.2022. u 12:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kninska kraljica, Karamarkova zvijezda, političarka novog kova, ovo su sve epiteti kojima su mediji godinama etiketirali Josipu Rimac. Iako se u HDZ učlanila sa 16 godina i bila gradonačelnica Knina u čak dva mandata, na nacionalnu razinu kročila je na poziv tada prvog čovjeka oporbene stranke HDZ-a Tomislava Karamarka. Imenovali su je kao direktoricu njegove izborne kampanje, no rezultati izbora nisu bili baš onakvima kakvima su se očekivali, što je značilo da Josipa od "Tome", kako ga je zvala u bliskim krugovima, nije napravila premijera.

Još ju je 2014. godine istraživao USKOK, zbog sumnji da je koristeći svoju političku moć osigurala protuzakonito vlasništvo nad stanom u Kninu čime je državu oštetila za 548.000 kuna, a najnovija vijest jest da se istraga i dalje širi. No, kako je zapravo izgledao karijerni put jedne od najmoćnijih žena na političkoj sceni, barem je takvom bila do svibnja 2020. godine?

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Image
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Izvor: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Kako je i sama rekla u intervjuu za Večernji list, iz tipične je dalmatinske radničke obitelji. Majka je život posvetilu njezinom odgoju, kao i odgoju njezine četiri sestre, dok joj je otac radio u inozemstvu, a nakon povratka, posvetio se poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom srednje škole Josipa se uključila u rad Crvenog križa u Kninu, a u svibnju 2000. godine postala je ravnateljica, najmlađa ikad. Malo po malo uključuje se i u HDZ-ove ogranke, što na lokalnoj, što na nacionalnoj razini, a 2005. sa svega 25 godina imenovana je gradonačelnicom Knina. Na toj je poziciji do 2015. godine, do onog trenutka kada daje ostavku jer ju Tomislav Karamarko povlači za sobom. Tada je poznata drama koja se odvila s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, koja joj je navodno zamjerila jer je stala uz bok Karamarka. Afera ‘broš’ punila je medijske stupce. Naime, Kosor je Rimac u kuverti poslala broš kojeg joj je ona ranije poklonila. Budući da u kuverti nije bilo nikakvog pisma, Rimac je to malo razočaralo te je jednom prilikom rekla kako bi voljela da je uz to bilo nekoliko "povratnih riječi".

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Image
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Izvor: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Nakon manjeg fijaska na izborima, umjesto Božidara Kalmete ulazi kao zastupnica u Sabor i postaje članicom nekoliko odbora. Ponovno se 2017. godine kandidirala za gradonačelnicu Knina, no to joj je također ne polazi za rukom jer je pobjedu odnio neovisni kandidat Marko Jelić. Vidno razočarana, Josipa Rimac uspjela se podići na noge i nakon nekoliko mjeseci ponovno zasjati na novoj političkoj poziciji. Vlada ju je imenovala državnom tajnicom u Ministarstvu uprave.

"Njezino imenovanje je očekivano jer Josipa Rimac je kvalitetan HDZ-ov kadar i sigurno će i u ovom poslu dati svoj veliki obol," rekao je tada predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog afere s vjetroelektranama, Rimac je tri godine kasnije završila u remetinečkom pritvoru, a budući da se istraga širila, a Josipa nije smjela utjecati na svjedoke, od predviđenih mjesec dana tamo je ostala duga četiri mjeseca. Već u prvih nekoliko dana smršavjela je četiri kilograma, a ženski odjel u Remetincu dijelila je s još tridesetak zatvorenica.

"Nakon 124 dana bilo mi je najvažnije zagrliti svoje dijete. Ovaj postupak koji se vodi više nije tajan, ali dok istraga traje ne mogu komentirati. Susretat ćemo se još kroz ovaj postupak pa ćete čuti više. Iako, ja sam više detalja čula od vas nego što sam sama znala", poručila je tada Rimac medijima. U ćeliji je bila sama, a tada je otkrila kako je i sama izašla iz stranke te kako je napisala knjigu ‘Mater i ćaća pet kćeri’. Ne radi se o političkom prokazivanju, već o priči o njezinoj obitelji. 

Image
Foto: Patik Macek/Pixsell
Image
Patik Macek/Pixsell

Izvor: Patrik Macek/Pixsell

Josipa je uz političku karijeru i vrlo mlada gradila obitelj. Udala se sa 20 godina za supruga Danijela Rimca, a tri godine kasnije rodila je kćer Katju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Nikada ne žalim što je tako bilo, pogotovo što imam kćer od deset godina. Uz ovaj posao teško bi bilo imati malu bebu, iako kćeri priželjkujem brata ili sestru. Stigla sam i završiti fakultet, baviti se politikom, humanitarnim radom”, rekla je u intervjuu prije deset godina, kada kreće i njezin ozbiljniji politički uzlet. 

Image
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
Image
Boris Ščitar/Pixsell

Izvor: Boris Ščitar/Pixsell

U fokus javnosti dospjela je i zbog luksuza kojeg se nije libila pokazivati. Iako je prije nekoliko godina portalu 24sata objasnila kako se ne razumije u torbice, nije se stekao takav dojam kroz njezina javna pojavljivanja. Tada je Nacional iz više izbora saznao da Josipa Rimac posjeduje skupocjenu kolekciju ženskih torbi, nakita i odjeće čija vrijednost, po svemu sudeći, u najmanju ruku premašuje iznos od dvadeset tisuća eura. Iz kuće navodno nije izlazila bez "5000 eura na sebi". Upravo se skupocjenom odjećom i modnim dodacima isticala u predizbornoj kampanji HDZ-a pa su mnogi novinari, kao i stranački kolege, s pravom postavili pitanje otkud joj toliki novac za krpice. Voljela je nositi haljine Aleksandre Dojčinović, Burberryjeve kapute, markirane naočale, skupocjene modne dodatke...

I u najtežim trenucima uspjela se snaći i trenutačno je zaposlena u podružnici Građevinskog poduzeća GŽP iz Sarajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
A.Š./ 19.1.2022. u 12:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
impresivne... brojke

Najbujnije grudi Sesveta! Marija Meglaj prava je Instagram senzacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba