Ostalo

Judita Franković Brdar za RTL.hr o glumi i životu sa suprugom Markom: 'Lijepo nam je kad smo zajedno'

Jednostavna i pristupačna, a opet tako posebna, 40-godišnjakinja radi sve na svoj način

Luka Kalac
09.02.2022 12:15

Televizijska i kazališna glumica Judita Franković Brdar jedna je od najupečatljivijih osoba na našoj sceni koja osvaja svojom nježnošću, nevjerojatnom pozitivomi osmijehom. Riječ je o osobi koja ne može proći nezamijećeno u koju god se aktivnost bacila, neovisno je li riječ o njezinim nastupima u kazalištu, modnom izričaju, glumi pred kamerom ili sinkronizaciji animiranih filmova.

Jedna je od rijetkih domaćih slobodnih umjetnica koja se za vrijeme lockdowna "oznojila" od rada i tek je nedavno napunila baterije pa je spremnija nego ikad.

Riječ je o ženi koja obožava i živi svoj posao, nezaustavljivoj radnici, umjetnici vrlo jasnog mišljenja i stava te kreativki koja u svom sanjarenju čvrsto stoji s obje noge na zemlji.

Postoje li neke uloge koje su na vama ostavile neki neizbrisiv trag, obogatile vas po pitanju iskustva ili nešto drugo?

Ne znam, imam priliku da si koliko toliko biram uloge tako da u svakoj nađem neku koja me obogati ili bilo da sam morala naučiti nešto novo – bila sam morala naučiti svirati, pjevati, plesati tako da uvijek si ja nađem prostor da "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".

Što ste naučili svirati za potrebe filma?

Ajde bit ću ovako iskrena – naučila sam glumiti da znam svirati violinu, što nije bilo nimalo lako, ali imala sam učiteljicu tako da je to izgledalo uvjerljivo što je bilo dovoljno za taj trenutak, ali ne bih se sad to usudila.

Judita Franković Brdar

(FOTO: Matija Habljak/PIXSELL)

Gdje se ugodnije osjećate – na kazališnim daskama ili pred kamerom?

Super je da ne moramo birati tako da kada se zaželim jednog, taman dođe nešto drugo tako da mogu balansirati nekako između obje forme, oba medija. Oboje su super.

Pročitajte još
Judita Franković u tajnosti se udala

Vidio sam da ste posuđivali glas. Kakva je tu na primjer razlika od kazališta ili glume u filmu gdje se ne možete baš toliko neverbalno izraziti?

To je istina. Uglavnom kad sinkroniziramo animirane filmove, pretpostavljam da me to pitate, to je već nešto što je zabilježeno. Postoji crtež koji je nacrtan po mimici glumaca koji su ih igrali, ali mislim da smo tu došli na neki jako dobru razinu da to fino znamo raditi. Ekipa koja se time bavi je to dovela na neki lijepi nivo. Meni je super jer i dalje možeš biti zaigran tako da sam uvijek nekako imala prilike raditi lijepe uloge. Dosta puta su to bili Pixarovi crtići tako da je baš ono izazov, ali uvijek se dobro zabavljamo.

Rekli ste da ste se u lockdownu zapravo jako umorili. Bili ste prezaposleni. Je li sad to došlo na naplatu – odmarate li se ili i dalje neumorno radite?

Je,sad sam se već malo odmorila i sad sam već spremna za nešto raditi.

Judita Franković Brdar

(FOTO: Matija Habljak/PIXSELL)

Pročitajte još
Je li ona najtajnovitija hrvatska glumica? Nitko više ne radi stvari onako kako ih radi jedinstvena Judita

Kako provodite slobodno vrijeme – čitanje, glazba, knjiga, ples?

Sve ste rekli. Ja sam ono bookworm tako da ovo stvarno koristim da pročitam sve što nisam mogla, ali onda postanem frustrirana jer skužim da nema šanse da ću u životu pročitati sve što bih htjela, ali tako – malo šetnjice, čitanje, možda koja masaža, koja kupkica i tako.

Kako provodite vrijeme sa suprugom?

Lijepo nam je kad uspijemo uhvatiti vremena. Nekako nam je lijepo kad smo zajedno, tu i tamo nešto skuhamo što inače ne radimo jer nemamo vremena. Družimo se i provodimo zajedničko vrijeme.

Judita Franković Brdar

(FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL)