Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrijeme i zdravlje

Kada grmi, čuvajte se glavobolje!

Vremenske prilike već se dugo smatraju jednim od potencijalnih okidača za migrene, no američko istraživanje pokazuje izrazitu povezanost vremenskih nepogoda praćenih munjama s pojavom teških oblika migrena.

Image
Foto: PIXSELL
RTL/Hina/ 28.1.2013. u 12:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici, čiji je rad objavljen u časopisu Cephalalgia, utvrdili su na temelju podataka o pojavi glavobolja i vremenskim prilikama da je na području dvije američke savezne države vjerojatnost pojave migrena porasla za 28 posto u danima kad je u krugu od 40 kilometara bilo grmljavinsko nevrijeme.

"Vrlo smo iznenađeni i zadovoljni rezultatima jer je ovo prvo istraživanje koje povezuje sijevanje munja i migrene", kaže voditelj istraživanja Vincent Martin s medicinskog fakulteta sveučilišta u Cincinnatiju.

Migrene su teške glavobolje i ponekad su praćene osjetljivošću na svjetlo, vizualnim halucinacijama ili mučninama koje mogu onesposobiti osobu koja od nje pati na više sati ili dana. Od migrena najviše pate žene.

Martin kaže kako su okidači za migrenu stres, pomanjkanje sna ili dehidracija. Ranija istraživanja povezala su migrene i s povišenim atmosferskim tlakom, vrućinama i visokom vlagom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No većina dosadašnjih istraživanja o utjecaju vremenskih prilika počivala je na subjektivnim zapažanjima o vremenu u vrijeme izbijanja migrena.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su obradili podatke iz osam vremenskih stanica na području saveznih država Ohio i Missouri, te su ih usporedili sa zdravstvenim dnevnicima koje je na području tih stanica vodilo 90 osoba, starih od 18 do 65 godina, koje pate od migrena.

Upravo se čita

Image
AJOJ

Ostaju ili odlaze iz eksperimenta? Saša i Bojan na prekretnici, a ona s njim ne želi baš nikakav odnos

Osim što su utvrdili da grmljavinsko nevrijeme u krugu od 40 kilometara od doma povećava izglede za migrenu za 28 posto, utvrdili su da za 31 posto rastu izgledi za bilo koju vrstu glavobolje.

Martin kaže da rezultati istraživanja pokazuju da su loše vremenske prilike odgovorne za jednu do tri dodatne migrene mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici smatraju da elektromagnetski valovi i ozon koji stvaraju munje mogu igrati ulogu u nastanku migrena, a neki nude i teoriju da grmljavinsko nevrijeme povećava koncentraciju alergena u okolišu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
LATEKS I ŠTIKLE

Najzgodnija hrvatska agentica za nekretnine: 'U pauzi svratim do svog doktora i onda me on sredi'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba