Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
od malih nogu

Kako izbjeći opasnu zamku debljine?

Nekoliko europskih istraživanja utvrdilo je da programi mršavljenja mogu pomoći čak i vrlo maloj djeci da stave pretilost pod kontrolu, a čini se da ranije poduzimanje mjera u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine kod djece može popraviti dugoročne izglede za uspjeh.

Image
Hina/ 30.10.2012. u 15:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje koje su proveli stručnjaci iz dječje bolnice Beatrix u Groningenu pokazalo je da djeca obuhvaćena intenzivnim programom mršavljenja kasnije dobivaju manje na težini od kontrolne skupine te da su pretila djeca u dobi od tri do pet godina imala dugotrajnije koristi od intenzivnog četveromjesečnog programa mršavljenja u odnosu na kontrolnu skupinu. Intenzivni program obuhvatio je promjenu navika prehrane, vježbanje te savjetovanja za roditelje.

Godinu dana nakon početka istraživanja djeca u intervencijskoj grupi prosječno su dobila 1,9 kilograma a djeca u kontrolnoj skupini tri kilograma. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Švedsko pak istraživanje koje je proveo znanstveni tim s Karolinska instituta pokazuje da pretila djeca u dobi do 10 godina koja su podvrgnuta programima liječenja pretilosti imaju veće izglede za sporiji rast težine u kasnijoj dobi nego kad su istom terapijom obuhvaćeni u doba adolescencije.

Višak kilograma iz djetinjstva često se zadrži do odrasle dobi i tada je povezan s povećanim rizicima od bolesti srca, šećerne bolesti i drugih zdravstvenih tegoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ono što istraživanja pokazuju je vrlo konzistentno - ako rano interveniram doista možemo postići promjenu kretanja težine kod djece", kaže Elsie Taveras pedijatrica s medicinskog fakulteta na Harvardu.

Taveras kaže da je sve više dokaza koji pokazuju da interveniranje u ranoj dobi može biti obećavajući put u borbi protiv epidemije pretilosti.

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAO SCENARIJ IZ PORNO FILMA

Dino otkriva kakva je Vlatka u krevetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba