Play ponuda
Play ponuda
dobra i loša iskustva

Kako je to doista živjeti od glazbe? Odgovore smo potražili kod profesionalaca

Nekad su se tiraže hrvatskih glazbenika brojile u stotinama tisuća primjeraka, a danas jedva koju tisuću. Lako za one s A liste koji na tjedan imaju po nekoliko koncerata, ali kako kraj s krajem spajaju ovi što nisu te sreće?

Maja Oštro/ 18.11.2015. u 18:27
Play ponuda

Svatko tko je ikad profesionalno zaplovio glazbenim vodama, reći će vam da je glazba bez premca njegova ljubav najveća. No znamo svi da se od ljubavi ne živi, pa je sljedeće pitanje posve logično: kako je zapravo u Hrvatskoj živjeti od glazbe?

"Kome je teško raditi, svaki posao mu je tezak, to je sto posto", rekao je Pero Galić iz Opće Opasnosti. 

Istina, glazbni posao nikad nije bio laka zarada. Brojne gaže, koncerti, duga putovanja, malo sna, za svoju koricu kruha treba se pošteno namučiti!

"Ima dobrih i loših trenutaka, to je jasno, događa se da imaš puno posla, pa da nemaš posla, oscilacije se suvgdje prisutne pa tako i u umjetnosti, ali problem je što umjetnost u recesiji prolazi najgore", prokomentirala je Ivana Kindl.

"Glazbenici su oduvijek u tržišnoj utakmici, od Mozarta pa nadalje, ili imaš pjesmu koju će netko slušat ili ne, neće tebi dragi Bog pomoći ako nemaš dobru pjesmu, prema tome ovisiš isključivo o svom radu, je li on nekome interesantan ili nije", ponudio je svoja iskustva Jurica Popović.

Naravno, kad si interesantan, onda si i zaposlen. Osim od rasprodanih dvorana i diskoteka, našim glazbenicima izvor prihoda su i tantijemi te autorska prava na vlastiti rad. Diskografija se više toliko ne računa kad je tiraža jednostavno - premala!

"Super bi bilo da se priča ponovo o tiražama stotina tisuća i tako dalje, mi danas pricamo o tiražama par tisuća, nama je najveće zadovoljstvo što imamo gdje otić, odsvirat svoj program, pa publika dođe s nama i sudjeluje", dodaje Galić iz Opće Opasnosti. 

"Ja se ko pijan plota držim te mjuze jer sam zaljubljena u glazbu, volim reći da sam inficirana glazbom do te mjere da se ne zelim kompromitirati nekim drugim putem", dodala je Ivana Kindl. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo to će vam svi glazbenici reći - glazba i jest njihov jedini put. Bez obzira kakva zarada bila.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
IMA POTPUNO NOVI ŽIVOT

Čak se i preimenovao: Bivši suprug Indire Levak Narcis Mujkić sada živi s megauspješnom Senadom Adžem na Floridi

Play ponuda

Više s weba