Ostalo

Kakvu tajnu skriva sedmo čudo svijeta?

Ako je vjerovati tvrdnjama britanskih znanstvenika, uskoro bi mogla biti otkrivena jedna od najvećih svjetskih tajni.

S.K.
14.12.2011 08:10

Britanski znanstvenici već nekoliko godina rade na pronalasku odgovora koji muči arheologe od davne 1872. godine.

Naime, Britanci su već i prije istraživali što se krije iza tajnih vrata Keopsove piramide, no sada smatraju kako je upravo 2012. godinau kojojće svijet saznati što je unutar jednog od sedam svjetskih čuda.

Unutar impozantne građevine već je uspio zaviriti jedan robot, ali kako su se istraživači prošle godine morali povući iz Egipta zbog nemira,proučavanja goleme grobnice modernom tehnologijom nastavit ćepo povratku u pustinju.

Iako je prvotno Egipatsko Vrhovno vijeće za starine prestalo s izdavanjem dozvola za istraživanje, ipak su se predomislili i dopustili Britancima da nastave tamo gdje su stali.

Oni su u međuvremenu sagradili boljeg i učinkovitijeg robota te jedva čekaju povratak na egipatski pijesak i konačno otkrivanje misterija tajnih vrata.

Ova piramida sagrađena je kao grobnica za faraona Keopsa, a u njoj se nalaze tri glavne prostorije: kraljičina odaja, velika galerija i kraljeva odaja, koja je s dva kanala povezana s vanjskim svijetom.

Iz kraljičine odaje prema rubnim dijelovima piramide također vode dva uska prolaza, no ne izbijaju u vanjski svijet. Njihova svrha još nije poznata, no sumnja se kako vode u neke druge tajne prostorije, koje arheolozi još uvijek nisu pronašli.