Play ponuda
Play ponuda
konačno olakšanje

Kći Vitomire Lončar otvoreno progovorila o dijagnozi: 'Prije par dana dobila sam službenu dijagnozu. F 90.0'

Glumica je podijelila s javnošću svoj put do dijagnoze koja joj je objasnila sva ona pitanja koja su je mučila jako dugo. Buga Marija Šimić konačno je, kaže, odahnula.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
RTL.HR/ 26.1.2022. u 22:15
Play ponuda

"Bok, ja sam Buga i imam ADHD. Prije par dana dobila sam službenu dijagnozu. F 90.0. Tko bi rekao da tako malo znakova može donijeti toliko olakšanja. Dijagnoza zvuči strašno i kao nešto čemu se ne bi trebao veseliti. Pa ipak - kad sam pročitala službeno da je to to - odahnula sam i nasmijala se", napisala je Buga Marija Šimić na svom Instagramu nakon što je dobila dijagnozu koja joj je riješila mnoge nedoumice.

"Sad mi se objasnilo tako puno stvari. I mogu se prestati kriviti za puno stvari. A najbolje od svega - sad napokon mogu naučiti i shvatiti kako moj mozak funkcionira i to primijeniti, što znači da će se kvaliteta mog života, posla, odnosa - podići na novu razinu. Dijagnoza što se tiče mentalnog zdravlja nije strašna niti te zatvara u kutije. Dijagnoza je ta koja daje slobodu. Jer kad znaš što ti je - onda možeš nešto i poduzeti. Možeš naučiti to navigirati, a onda se otvara jedan cijeli novi svijet", jasna je bila uspješna mlada glumica, inače kći slavne Vitomire Lončar.

"Obožavam svoju glavu. Zbog nje su nastale predivne predstave, divni projekti, zbog nje je moj život šaren, nasmijan, lud i divan! Ali zbog nje je nastalo i puno nesporazuma, neugodnih situacija, nepročitanih mailova, neplaćenih računa, neodgovorenih poruka i poziva. Moja glava je jednostavno drugačija. Malo dopamin trči po njoj drugačije. To je sve. Ali taj "to je sve" kad znaš da je to - to, otvara vrata. Daje olakšanje, objašnjava, usmjerava. Dijagnoza kad dođe do mentalnog zdravlja nije izlika. Ne znači da sad mogu reći - a imam ADHD pa ne mogu. Dapače. Dijagnoza je odgovornost prema sebi i drugima. Oružje koje ti može pomoći da život bude ljepši, bolji", jasna je djevojka.

Mnogi su je, kaže, već sada pitali gdje se testirala i kako je došla do dijagnoze. "Osobito želim govoriti o ovome jer je ADHD kod žena iznimno slabo dijagnosticiran. O tome se počelo pričati tek nedavno. A želim da svi dožive olakšanje i otvaranje svjetova kakvo sam ja doživjela kad sam vidjela na papiru tu oznaku F.90.0. Mentalno zdravlje jednako je važno kao ono fizičko. Odlazak na psihoterapiju te ne čini ništa luđim od odlaska na fizioterapiju kad slomiš ruku. I čvrsto se nadam da ćemo uskoro živjeti u društvu koje to podupire i razumije. Da nisi lud ako kažeš - trebam pomoć. Čovjek si", zaključila je.

Da je Buga zaista talentirana i vrijedna mlada žena govori i činjenica da je na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta nedavno ponijela kući nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade "Sunce djever i Neva Nevičica" Kazališta Mala scena.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
skandali su iza nje

Napokon pronašla sreću: bivša pjevačica ET-ja se udala

Play ponuda

Više s weba