Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NOVO ČUDO JAPANSKIH INOVATORA

Klimatizirani sako za borbu protiv vrućina

Poput havajske košulje i bikinija, 'klimatizirani sako' komad je ljetne odjeće u Japanu gdje se stanovništvo pokušava rashladiti ne trošeći previše energije.

Image
rtl.hr/ 19.7.2011. u 9:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od nuklearne nesreće u Fukushimi, arhipelag je ostao bez većine reaktora i vlasti u području Tokija i Tohokua naredile su tvrtkama da smanje do 15 posto potrošnju struje kako bi se izbjegla redukcija.

Gašenjem svjetla, isključivanjem opreme i ranijim početkom radnog vremena tvrtke se prilagođavaju kako mogu tim restrikcijama, a neke su pronašle rješenje u odijevanju zaposlenih u originalan komad odjeće koji može zamijeniti i najbolje rashladne uređaje.

"Ne treba hladiti cijelu prostoriju, važno je da se ljudi osjećaju osvježeno", objašnjava Hiroshi Ichigaya, inovator odjeće.

Nekad zaposlen kao inženjer u Sonyju, Ichigaya je tražio sustav klimatizacije koji štedi struju. U jaknu je smjestio dva mala ventilatora koji uvlače vanjski zrak, cirkuliraju ga unutar jakne i potom izbacuju: košulja vlažna od znoja sad je suha, tijelo rashlađeno.

"Klimatiziran sako" pokreće baterija s litijem i ionom osiguravajući 11 sati vrtnje malih propelera koju korisnik može prekinuti i pokrenuti kad god želi.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEZABORAVNA ULOGA

Priznanje Ljubici Jović! Zbog nje je Zoranu Milanoviću bilo dopušteno ostati budnim do 'kasno'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba