Ostalo

Koje je nacionalne himne najteže otpjevati?

Dvoje muzikologa provelo je istraživanje koje su nacionalne himne najlakše, a koje najteže za izvođenje. Rezultati su iznenađujući, a sami istraživači naglašavaju kako će se ova studija svidjeti samo Francuzima.

S.K.
25.01.2012 09:00

Dvoje muzikologa, Amerikanka Alisun Pawley i Nijemac Daniel Muellensiefen , zaposlenih na britanskim sveučilištima, usporedili su nacionalne himne šest zemalja na zahtjev producenata glazbene komedije Sing-a-long-a-Grease .

Nacionalne himne mogu biti pravi izazovi za pjevanje, poput američke The Star Spangled Banner , pretposljednje na listi zbog težine izvedbe.

Britanska himna God Save the Queen tako je teška za pjevanje da bi mogla loše zvučati na Olimpijskim igrama u Londonu, strahuju autori studije koja francusku Marseljezu stavlja na prvo mjesto po lakoći pjevanja među nacionalnim himnama.

"Mislim da se nijednoj zemlji neće svidjeti rezultati naše studije, osim Francuzima", priznala je muzikologinja Alisun Pawley.

Zarazna melodija Marseljeze i činjenica da je ljudi mogu pjevati punim plućima bez bojazni da će se zabuniti i 'falšati' razlozi su njezine popularnosti, piše u studiji.

Marseljeza je u lakoći pjevanja pobijedila ispred australske himne, njemačke, kanadske, američke i, najteže od svih, britanske. Ovo dvoje muzikologa himne je uspoređivalo po trideset glazbenih faktora, od vokalnih raspona, duljine fraza do 'privlačnosti' za zborno pjevanje.