Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GROB JE NEPOZNANICA

Kralj pokopan ispod parkirališta?

Nakon raskola Henrika VIII. s Rimom, kapela u kojoj je navodno pokopan je razorena u 16. stoljeću i točno mjesto kraljeva groba od tada je nepoznanica.

Image
Foto: photos.com
Z.H./Hina/ 25.8.2012. u 11:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Arheolozi su u petak počeli iskopavanja ispod parkirališta u engleskom gradu Leicesteru u potrazi za grobom kralja Richarda III. iz 15. stoljeća.

Povjesničari misle da je Richard III., kralj Engleske od 1483. do 1485., izvorno pokopan u kapeli sivih fratara u Leicesteru nakon pogibije kod Boswortha, u posljednjoj velikoj bici u Ratovima ruža između dinastičkih obitelji Lancastera i Yorka. No, nakon raskola Henrika VIII. s Rimom, kapela je razorena u 16. stoljeću i točno mjesto kraljeva groba od tada je nepoznanica.

Istraživači sa sveučilišta u Leicesteru misle da je zemljište na kojem je nekada stajala kapela danas parkiralište gradskog vijeća u Leicesteru.

U petak su arheolozi ispitivali tlo, a u subotu bi trebala biti iskopana prva dva jarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Veliko pitanje koje treba razriješiti je gdje se nalazila crkva u kojoj je pokopano tijelo", objasnio je Richard Buckley, čelnik arheološkog odsjeka sveučilišta u Leicesteru. "Makar je malo vjerojatno da ćemo naći ostatke kralja", priznao je, "izazov je to kojem pristupamo poletno".

Richarda III. besmrtnim je učinio William Shakespeare u istoimenoj drami, slavnoj i po čuvenoj Richardovoj rečenici na kraju bitke kod Boswortha: "Konja, konja! Kraljevstvo za konja!".

Upravo se čita

Image
KAD NEMA LJUBAVI...

Prvi put u 'Braku na prvu' jedan će par živjeti odvojeno nakon medenog mjeseca!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Misterij u župnom dvoru

Stanovnicima Poljane Sutlanske obraća se duh svećenika?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba