Ostalo

Legendarni Željko Bebek nastupio u Splitu: 'Umoran sam od komentara o Dugmetu'

Keith Richards naših prostora nakon skoro četrdeset godina ponovo na Gripama. Godine izgleda da na Željka Bebeka ne djeluju, čarobna formula je, kako sam kaže, rock n roll, a emocije mu vidite na licu

vijesti.hr
2017-02-26 20:20

Subota večerposebno, Split i Gripe Željkova su mladost, legendarne koncerte odradio je s Bijelim Dugmetom u ovoj dvorani, Split i Željko Bebek se vole i to nije tajna. Generacije Splićanasu ispunile dvoranu i Željku je na mnoge načine ovaj koncert poseban, za Splitski dnevnik otvorio je dušu.

Split voli Željka, Željko uvijek rado u Splitu, emocije, nostalgija je opipljiva u zraku, možeš našim čitateljima opisati kako se osjećaš večeras pred punim Gripama?

Sa velikim užitkom sam ponovo u Splitu, nikada istina sa maškarama, obišao sam cijelu Hrvatsku sa maškarama ali nikada s maskom u Splitu, naravno da je veliko zadovoljstvo, ja se nekako osjećam kao domaći u Splitu. Strašno volim Split i ne mogu sebe zamislit nigdje drugdje na moru. Ovo je zbilja lijepa prilika da u Splitu nastupim u pristojno vrijeme, jer ja nastupe u klubovima obično smatram nepristojnim vremenom, kada puno moje generacije ne može doći jer im se u to vrijeme spava, a i mlađi kojima roditelji neće dati van, dakle nastupam zadnjih godina za publiku koja je slobodnija, liberalniija, publiku koja voli sitne sate. Zato mi je posebno drago ovo večeras, jer nismo u diskoteci i pristojno je vrijeme, tu će bit puno i mladih, kao i onih najdražih, najslađih u prvim redovima. I naravno stariji koji će večeras uživati kao nekada na našim koncertima u Splitu.

Misliš li da se Split promijenio u ovih četrdeset godina?

Ja, ovako, moram kazati jednu misao koje se sve više držim u životu, dakle, u vrijeme mladosti normalno je biti revolucionaran, biti liberalan, kada dođeš u neke poznije godine, ozbiljne godine, postaješ na neki način konzervativan jer pred sobom gledaš generacije, djecu i na neki način postaješ odgovoran, i do neke mjere i prestrašen zbog njihove budućnosti, moraš se u nekim godinama zatvorit u svoje ognjište, Split gledam kao grad koji meni strašno paše jer tu ima svijeta koji se drži svoje tradicije i to meni strašno paše, ja gledam Split kao centar svijeta na Mediteranu, i uvijek je znao i držao do svojih običaja i zato ga ja držim konzervativnim i razumijem to u potpunosti.

Veliko razočaranje u Splitu nastupilo je kada se saznalo da ipak nećeš nastupiti na okupljanju Bijelog Dugmeta u Spaladium Areni, nikada zapravo do kraja nije ni bilo objašnjeno zašto? Postoji nekoliko verzija, koja je istinita?

Umoran sam od komentara o Dugmetu, Goranu , stvorili smo jednu divnu i lijepu priču koja postoji i do dana današnjeg, vrijeme nas je razdvojilo, ne novac kako se priča ni osobne razmirice, jedan nasilan skup se desio 2005 godine i Split vidiš nije bio u toj mjeri zahvaćen tom euforijom koja je zahvatila Beograd, Zagreb, Sarajevo, kasnilo se s cijelom pričom u Splitu, pregovori su išli u nedogled sa tadašnjim vodstvom Spaladium Arene, kada smo Alen, Tifa i ja napravili koncert, kada nam je domaćin bio Željko Kerum, vidjeli smo da je ta priča sjajna i kada se razvije, ali mora biti rock n roll, to je ono po čemu smo bili prepoznatljivi, to je bilo ono po čemu su nas ljudi znali, ja ne mogu ljudima više ponuditi veliku kosu, jer je došlo vrijeme da je više nemam, ali svoje srce, svoju dušu na način kako sam Splićane naučio još mogu. I kada je Goran imao tu zamisao da pjevam sve pjesme ja sam mu otvoreno rekao "Gorane, ja ne mogu pjevat pjesme koje su nastale iza mene u Dugmetu jer se s njima ne slažem, druga stvar, gdje ti je Bijelo Dugme? Gdje su Vlado , Zoran , Điđi , gdje su oni? Jedan u Americi, jedan u Sarajevu, jedan u Nizozemskoj, pa ko će svirat?" Kaže meni Goran pa svirat će ovi moji, trubači, puhači. "I našta će to ličit Gorane, pitam ja njega." Ja bih za neke velike pare možda i pristao biti klaun tih dva sata, a kako mi niko nikada nije ponudio novce za takvo nešto, pomislio sam onda pa barem ne moram biti klaun.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama Splitskog dnevnika .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.