Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VELIKA KRILA

Letio poput ptice

Kanadski je student ostvario san Leaonarda da Vincija - više od 19 sekundi je letio zrakoplovom na pedale koji maše krilima kao ptica.

shimmer fallback
M.B./Hina/ 25.9.2010. u 7:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MONTREAL- Student sveučilišta u Torontu Todd Reichert, inspiriran skicama Leonarda da Vincija, je uspio ostvariti svoj projekt i poletjeti "ornitopterom" - zrakoplovom na pedale koji maše krilima kao ptica.

Svoj je "ornitopter" nazvao Snowbird (Snježna ptica), a veliki pothvat je izveo još prošlog mjeseca u Tottenhamu, pokraj Toronta.

Reichert, pilot i voditelj projekta, budući doktor strojarstva, uspio je pedaliranjem ostati u zraku 19,3 sekunda i preletio udaljenost od 145 m, prosječnom brzinom od 25,6 km/h, ističe sveučilište.

Za usporedbu, motorni zrakoplov braće Wright bio je u zraku tek 12 sekunda na svom prvom povijesnom letu 1903. godine i preletio 37 metara.

Reichertova letjelica je teška tek 43 kilograma, ali su mu krila, raspona 32 metra, široka koliko i Boeinga 737.

Izrađena je od karbonskih vlakana i drva balze (Ochroma pyramidale). Da bi se vinula u zrak morao ju je povući automobil, ali je Reichert poslije preuzeo upravljanje i uspio je 15 puta zamahnuti krilima.

Todd Reichert je time ostvario stari ljudski san, ovjekovječen u skicama talijanskog genija Leonarda da Vincija koji je dizajnirao niz mehaničkih uređaja koji su bili ispred svog vremena. Njegovi slavni nacrti ornitoptera potječu, kako se vjeruje, iz 1485. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Reichertova letjelica nije prva koja je uspjela letjeti na ljudski pogon, ali je prva koja "maše krilima".

U projektu je sudjelovalo više 30 studenata sa tehničkih sveučilišta u Torontu, francuskom Poitiersu i nizozemskom Delftu.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROFESORICA I PJEVAČICA

Godine braka ne broji! Vesna Pisarović o suprugu i povratku u Zagreb

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba