Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
najveći misterij modernog doba

Ljudsko tijelo je prirodni detektor tamne tvari?

Jedan od najvećih misterija moderne fizike, tamna materija, sudara se s nama svake minute, no mi uopće ne reagiramo na nju.

Image
Foto: NASA
S.K./ 11.4.2012. u 11:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Fizičari tvrde kako se čovjek tijekom svake minute sudara s česticama tamne materije, no ona uopće ne reagira u dodiru s 'normalnom materijom'.

Naime, tamna tvar jednostavno prođe kroz naše tijelo kao da nas nema. Međutim, moguće su i neke anomalije te će ova materija u rijetkim situacijama reagirati s vodikom ili kisikom, mijenjajući njihovu energiju ili okretaje.

Ako ste se sada uplašili, smirite se jer prolazak tamne tvari kroz naša tijela nema nikakav negativan učinak. Štoviše, sunčevo zračenje ostavlja mnogo štetnije posljedice od misterioznih čestica.

Ovo otkriće bi moglo značiti kako je ljudsko tijelo prirodni detektor tamne tvari.

Tamna tvar je najveći misterij moderne fizike i u zadnjih nekoliko desetljeća nekoliko puta je promijenjeno poimanje ove materije.

Znanstvenici vjeruju kako je tamna tvar zapravo svojevrsno gravitacijsko sidro koje formira galaksiju oko sebe. Ako je vjerovati ovoj teoriji iz 2006. godine, normalna i tamna tvar su neodvojive jedna od druge.

Iste godine je otkriveno kako se tamna tvar koncentrira u tamnoj jezgri oko koje se okupljaju manje galaksije, što bi značilo da su povezane s misterioznom materijom.

Međutim, mnogi su odmah odbacili ovakve teze, ali nedavne snimke teleskopa Hubble upravo su potvrdile tu teoriju i zbunile astronome.

Zasad znanstvenici nemaju nikakvo logično objašnjenje za ovakve svemirske pojave osim da postoji više vrsta tamne tvari.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Druga osoba

Martina Vrbos viđena nakon dugo vremena na eventu u Beogradu: Više nema ništa s djevojkom s početka karijere

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba