Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
što na to kaže njen muž?

Marica je kao curica: Dom dijeli sa 149 lutaka!

U Maricu i Josipa svakog dana, u njihovu čazmanskom domu, zuri 149 pari očiju. Nije to nikakav horor već čista strast. Naime, Marica već desetljećima skuplja lutkice.

RTL/ 8.1.2014. u 17:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada se gospođa Marice iz Njemačke prije pet godina vratila u Čazmu, sa sobom je donijela cijelo svoje bogatstvo. Nećemo previše otkrivati o čemu se radi, ali ćemo samo spomenuti da bi u njezinoj neobičnoj kolekciji uživala baš svaka djevojčica.

Kolekcija lutaka, kojom je MaricaKuštan doslovce prepunila svoj dom, nastajala je punih 20 godina. Zašto sve to - ne zna, ali dobro zna kako je počelo. Bilo je to još u Njemačkoj, gdje su Kuštani živjeli 40 godina.

"Radne kolege su me obradovbale za rođendanski poklon. S jednom najobičnijom lutkom kojom se igra svako dijete. Mene je to više obradovalo nego neki komad nakita ili servisa što sam dobila na poklon. Bila je bezvrijedna ali je bila za dušu", kazala je Marica Kuštan, kolekcionarka.

To je bilo dovoljno da Maričine oči zaiskre nekim neobičnim sjajem i u njezino se srce uvuče omiljena igračka svake djevojčice. I to ne samo jedna.

"Puno ljudi je mislilo tako. Ja nemam djece. Zato sam imala tu financijsku mogućnost. Ne možda nego sigurno da taj hobi odaberem. Nisam ja oskudjevala s lutkama kao dijete, a one koje sam imala, nisam se igrala. One su me drugačije fascinirale", dodaje Marica.

Maricu je fascinirala baš svaka kovrča, zaljubila se u nježna rumena lica i ručno šivane opravice. Ne čudi, stoga, da je do sada skupila čak 149 primjeraka.
Svoje je lutke naša neobična kolekcionarka podijelila u tri kategorije.

"Jedna grupa od njih - to je barok ili izgledaju kao venecijanske lutke. Drugu lutke su karakterne lutke, što znači da svako lice odaje svoj karakter. Ja bih mogla reći što ona kaže".

Treća kategorija su kolekcionarske, one skupocjene, od kojih neke vrijede čak 450 eura. Bez obzira na cijenu, sve Maričine lutke imaju isti tretman.

Josip je uvijek i u svemu podržavao suprugu. Čak je prije pet godina, kada su iz Njemačke selili u Hrvatsku, organizirao veliku akciju krijumčarenja lutki preko granice.

"Najgori sam problem imao na granici na Bregani sa ženskim carinicima. Pitali me tad "pa koliko vi to imate unučadi". Pa reko ja 'to sve za njih za Božić'", kazao je Josip Kuštan, suprug.

Premda se Josip već naviknuo na svoje ljupke cimerice, ipak ga svaki put ponovno iznenadi kada mu se u krevet uvuče nova ljepotica.

Nisu samo ove lutke krive što u dom Kuštanovih često navrate gosti, čije druženje uz kavu, uvijek promatra 149 pari plastičnih očiju. No, Marica ne odustaje jer u njenom toplom domu uvijek se pronađe neki kutak za novu miljenicu.

Svi se mi ponekad poželimo vratiti u djetinjstvo, samo je Marica dovoljno hrabra da to i prizna.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na vrhu popularnosti

Gdje je nestala Petra Kovačević? Bila je velika glazbena nada, najavila prvi album, a onda joj se gubi svaki trag

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba