Ostalo

Mars Express slavi deseti rođendan u svemiru

Mars Express prva je istraživačka sonda Europske svemirske agencije (ESA) namijenjena istraživanju nekog planeta. Od svog lansiranja obišla je Mars više od 12.000 puta.

S.M. - HINA
01.06.2013 15:21

Svemirska letjelica Mars Express koju je 2. lipnja 2003. s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, godine lansirala Europska svemirska agencija (ESA), slavi u nedjelju 10. godina u svemiru iako je bila zamišljena za jednu marsovsku, odnosno dvije zemljane godine.

Misija je produljivana četiri puta i nastavit će se do kraja 2014. godine.

"To je jedan izvanredan znanstveni uspjeh, istraživanja se i dalje izvrsno provode", priopćio je Njemački zračnosvemirski centar (DLR) na svojoj internetskoj stranici.

Misija Mars Expressa namijenjena je istraživanju planeta Mars, a naziv "Express" je aluzija na brzinu i učinkovitost kojima je sonda izgrađena, ali i na relativno kratko međuplanetarno putovanje.

Naime, letjelica je lansirana u trenutku kada su orbite Zemlje i Marsa bile najbliže u posljednjih 60.000 godina. Sastoji se od dva dijela: Mars Express Orbitera i sonde Beagla 2 čija je namjena provedba istraživanja na području egzobiologije i geokemije.

Iako Beagle 2 nije uspješno sletio na površinu Marsa, Orbiter od 2004. provodi uspješna mjerenja, uključujući mineraloški mapiranje površine planeta, šalje fotografije visoke rezolucije te precizno određuje atmosfersko kruženje i sastav atmosfere. Na sondi je instalirana kamera (HRSC) koja omogućuje točnije snimke Marsa, te bušilicu "Pluto" za sondiranje tla.

Letjelica je od svog lansiranja obišla Mars više od 12.000 puta. Tijekom boravka u svemiru nadletjela je i Fobos, Marsov mjesec, također šaljući znanstvene podatke i vrlo precizne slike.

Mars Express prva je istraživačka sonda Europske svemirske agencije (ESA) namijenjena istraživanju nekog planeta. U nju je uloženo oko 150 milijuna eura, što je mnogo manje od iznosa koji je NASA utrošila za misiju "Pathfindera" 1997. godine.