Ostalo

Mate Janković: 'Kad sam dobio ponudu za suradnju s Bourdainom, mislio sam da se netko šali'

Mate Janković je za Podcast inkubator progovorio o mnogim zanimljivim temama

Tabloid.hr
15.03.2018 13:49

Popularni hrvatski chefi poznato lice s TV ekrana, Mate Janković , gostovao je u #110 epizodi Podcast Inkubatora . U goste je stigao kod Marka Petraka , a dvojac je u otprilike dva sata razgovora pretresao mnogo zanimljivih tema od kojih mnoge nisu bile isključivo vezane uz kuhinju.

Janković se pokazao kao vrlo zahvalan sugovornik koji s vama može razgovarati gotovo o bilo čemu zahvaljujući ogromnom znanju o razno raznim temama. Sam tvrdi da ne postoji nešto što se može podvesti pod 'trivijalno znanje', a upravo zato ga interigriraju razne svari mimo kuhinje, a njegovi interesi su iznimno široki.

"Ljubitelj sam svega što mi obogaćuje dušu. A toga je puno...", odmah je na početku naglasio ovaj vrlo zanimljiv kuhar koji je trenutno član žirija RTL-ovog kulinarskog showa "Tri, dva, jedan- kuhaj!" .

Janković je zanatpekao u mnogim restoranima, a počeo je doslovno od nule. Mnogi nisu svjesni koliko je težak posao glavnog chefakuhinje u jednom restoranu koji dobro radi. Radi se o poslu koji toliko troši da ga jednostavno ne možete raditi čitav život, a Janković je objasnio i zašto.

"Sa 50 godina je jako teško održavati tu fizičku spremu da to možeš izdržati. U ovom poslu se jako puno trošiš. Moraš biti po 12 ili 13 sati u komadu na nogama i čitavo tijelo počne patiti. Počnu živci patiti... Razmišljate ovako: u restoranu koji ima pedesetak sjedećih mjesta i prodaje ručak i večeru, prosječno se jede po tri slijeda jela. To je 300 tanjura za ručak, 300 za večeru. To je 300 dead linea' kojih morate odraditi s ljudima o kojima vi ovisite. Tu je faktor kako ste ih istrenirali, uvijek mora biti malo prostora za grešku, morate imati kreativni faktor, a moraš se dokazati gostima, svojim kolegama i poslodavcu."

Janković je surađivao i sa slavnim kuharom i putopiscem Antonyjem Bourdainom u njegovom slavnom 'No Reservations' kulinarskom putopisu. Opisao je svoje dojmove i otkrio anegdotu kako je uopće došlo do suradnje.

"On je privatno vrlo smiren lik. Naučio je sačuvati koncentraciju za vrijeme kada se upali kamera. Ljudi se troše... On radi taj show i koncentrira se na trenutke kada se upali kamera. 'No Rezervations'gleda 120 milijuna ljudi, o čemu pričamo? Iza sebe ima ogroman broj ljudi koji ga jako dobro priprema. Kod nas je to nemoguće napraviti zbog malog tržišta."

"Devet dana smo tu proveli zajedno i bilo je jako interesantno iskustvo. On mi je oduvijek bio jedan od heroja, iako se pojavio tek 2004. godine na televiziji. Nekako sam razmišljao, dok sam živio u inozemstvu, kako bi ga bilo zanimljivo voditi po Hrvatskoj i onda mi se to na koncu dogodilo. To je nevjerojatan osjećaj. Evo andegdote. Vratio sam se jednu noć iz izlaska u 6.30 ujutro, ubili smo se u cugi i pogledam na laptop koji je bio otvoren na krevetu i vidim poruku: 'Pozdrav, ja sam producent showa No Reservations s Antonyjem Bourdaienom. Želite li raditi s nama na emisiji u Hrvatskoj?'Mislio sam da me netko zeza i da se radi o odličnoj šali. Na kraju se pokazalo da nije bila šala. Naravno da nismo u kontaktu jer on ima ovakvih likova kao ja svaki tjedan i ne možete to očekivati da ćete ostati u kontaktu. Ali svakako se radi o značajnom momentu za mene",zaključuje Janković.

U nastavku podcasta Janković je progovorio o odnosu s kolegama u showu "Tri, dva, jedan - kuhaj", otkrio je kakav restoran želi otvoriti i koju kuhinju preferira.

Cijeli intervju možete pogledati u priloženom videu.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.