Ostalo

Mislite se tetovirati? Promislite ponovno!

Laserom se razbijaju nakupine tinte i potom čestice tinte uklanjaju imunosne stanice. Od 352 osobe obuhvaćene istraživanjem tek se pola riješilo tetovaže nakon 10 laserskih tretmana, a daljna četvrtina nakon 15 tretmana.

K. T. - HINA
19.09.2012 14:55

Uklanjanje tetovaža laserom dugotrajni je postupak, a posebno se teško uklanjaju one izrađene žutom ili plavom tintom te starije tetovaže, pokazalo je talijansko istraživanje koje je otkrilo i da se kod pušača tetovaže uklanjaju teže.

Čak i za uklanjanje malih tetovaža izrađenih crnom tintom treba po nekoliko godina, navodi se u radu objavljenom u medicinskom časopisu Archives of Dermatology po kojem se oko polovice mladih koji se odluče na tetoviranje na kraju odluče i na njihovo uklanjanje.

Laserom se razbijaju nakupine tinte i potom čestice tinte uklanjaju imunosne stanice. Od 352 osobe obuhvaćene istraživanjem tek se pola riješilo tetovaže nakon 10 laserskih tretmana, a daljna četvrtina nakon 15 tretmana, pokazalo je istraživanje koje je proveo Centro Studi GISED iz talijanskog Bergama.

Pušači kao i osobe koje su ponavljale laserske tretmane u razmacima kraćima od dva mjeseca imale su manje izgleda za uklanjanje tetovaža.

Istraživanje je pokazalo i da žute i plave tinte zbog interakcije s laserom promijene boju ali ne nestanu potpuno nakon tretmana.

Stoga voditelj istraživanja Luigi Naldi poručuje da ljudi sa šarenim tetovažama moraju biti svjesni da je postupak njihova uklanjanja dugotrajniji i ne uvijek uspješan.

"Za izradu tetovaže potrebno je tek pola sata ali za njezino uklanjanje potrebne su godine", upozorava dermatolog David Goldberg s newyorškog medicinskog fakulteta Mount Sinai.

Stručnjaci upozoravaju i na visoku cijenu uklanjanja tetovaža zbog toga što se plaća svaki pojedini laserski tretman.