Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nema podvojenih ličnosti

Misteriozna bolest je zapravo izmišljotina?

Sve više psihijatara i liječnika sa skepsom gledaju na bolest koja postala popularna toko 80-ih godina prošlog stoljeća. Stoga, ako se nekada na sudu pomislite izvući time štto kažete da patite od 'podvojene ličnosti', radije smislite bolju izliku.

Image
S.K./ 29.12.2011. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Urednici uglednih časopisa American Psychiatric Association's Diagnostic i Statistical Manual-IV napisali su kako je poremećaj osobnosti zapravo 'hollywoodska izmišljotina, stanje koje je postalo popularno zahvaljujući talk showovima poput Oprah Show'.

Naime, poremećaj višestruke osobnosti, odnosno disocijativnog poremećaja identiteta postao je popularan sredinom 1970-ih godina zbog slučaja Sybil.

Sybil je bila žena koja je navodno razvila poremećaj višestruke osobnosti uslijed seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Iako su o njoj snimani i filmovi i pisane knjige, čini se kako je Sybil sve svoje ličnosti odglumila kako bi se svidjela svojoj psihijatrici. Nakon ovog slučaja, pojavila se hrpa 'pacijenata' tražeći liječenje od ove neistražene bolesti.

Liječnici vjeruju kako je ovaj poremećaj posljedica samog procesa izliječenja nakon preživljene traume.

Poremećaj je formalno prihvaćen i uključen u službeni dijagnostički priručnik, no danas njegovo postojanje izaziva sve više skepse.

Disocijativni poremećaj identiteta (DIP) podrazumijeva da jedna osoba ima dva alter-ega, različitih osobnosti i apsolutno su neovisni jedan o drugome. U pravilu su dvojnici potpuno različitih ličnosti, štoviše, najčešće su potpune suprotnosti i nemaju međusobnih kontakata.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VREMEPLOV

ZLATNO DOBA MANEKENKI I STARLETA! Ovako su se prije 16 godina zabavljale domaće zvijezde na izboru za Kraljicu Zagreba

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba