Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
O ZASTUPNICIMA

Modni dizajner i stilist Ivan Friščić o modnoj ležernosti u Saboru: 'Parlament nije osnovna škola'

Sandale, starke, pamučne majice, haljine iznad koljena ili pak traperice. Saborska moda se promijenila, a evo što o tome kaže poznati domaći dizajner i stilist Ivan Friščić

Image
Foto: Pixsell
Antonija Šipušić/ 17.5.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saborska moda tijekom godina se definitivno promijenila. Ulaskom platforme Možemo! stigla je neka nova ležernost, ponekad s manjkom elegancije, ali s više poštovanja prema osobnim preferencijama, a u doba demokracije, stil je ono o čemu ne trebamo puno raspravljati. S druge strane, nepoštivanje nepisanih pravila, takozvanog dresscodea, koji bi se u institucijama, a pogotovo ovoj najvišoj trebao poštovati i kada je moda u pitanju, e o tome bi se već dalo. Primjerice, saborska zastupnica Sandra Benčić neki dan se pojavila u pamučnoj majici i vesti, saborsku sezonu je otvorila u starkama, Urša Raukar obožava sandale, Katarinu Peović znali smo viđati u komadima iznad koljena, zatim Marin Miletić u trapericama i potpunosti raščupane frizure. Jesu li oni 'kul' ili?

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/761241c6-d5f1-11ec-8928-6e7dc27df2db/original

Izvor: Patrik Macek

Kontaktirali smo modnog dizajnera i stilista Ivana Friščića koji nam je prokomentirao trenutačno modno stanje na Markovom trgu. „Svatko od njih ima svoj individualni stil i ja sam prvi koji to podržava, kada nešto nije ukalupljeno i ne drži se striktno formi koje su zadane. No, mislim da, primjerice, trapericama zaista nije mjesto u Saboru. To ne ide samo žene jer, nažalost, češće su one 'meta'. Imamo puno muških članova parlamenta, pogotovo mlađih generacija, koji se ne oblače dobro. Ti sakoi izgledaju kao da ih je netko sažvakao, a ne šivao. Saborski odbori i članovi saborskih odbora primaju strane goste, demokracije koje su znatno naprednije od naših i ti članovi primjerice budu odjeveni klasično, a mi ih dočekamo u - trapericama. Postavlja se pitanje i kakvu sliku šaljemo svijetu“, rekao je Ivan, koji smatra kako sandale nisu problematične jer zadržavaju dozu formalnosti, a ponekad se mora 'zažmiriti' i zbog vremenskih uvjeta. S druge strane, starke koje u Saboru najčešće nosi Sandra Benčić smatra neprimjerenima.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ea19a586-cc7e-11ec-930a-8e00da5018f6/original

Izvor: Patrik Macek/Pixsell

„Osobno nisam njihov obožavatelj pa još više o tome govorim. Sabor nije osnovna škola. Postoje lijepe tenisice koje su također i poslovne. Starke, minice, pamučne majice – to su neki komadi o kojima bi trebali razmisliti. Za sve postoji granica“, dodao je. Za zastupnike/ice koje ležernim odijevanjem, kao i porukama na majicama, žele nešto pokazati i dokazati, savjetuje kako je takvo nešto uvijek bolje ukomponirati s elegantnim sakoom jer će tako kombinacija dobiti i na traženoj eleganciji. No, ne može oprostiti neke početničke greške, kao što je kopčanje oba gumba na sakouu (Božo Petrov). „To su sitne greške koji ljudi inače ne vide, a mi u struci ih uvijek primijetimo“, rekao je.

Političari novog spektra koji su u Sabor ušli nedavno, neovisno radi li se o ženema ili muškarcima, smatra Ivan, nisu od onih koji žele stilista uz sebe iako im je ponekad potreban.

„Oni od toga ne žele odstupiti. Mislim da je netko od njihovih savjetnika u nekom trenutku im vjerojatno to i predložio, ali pretpostavljam kako se to nije doživjelo. Nije to možda provokacija s njihove strane, nego se oni u nečemu drugome ne bi dobro osjećali. To podržavam, ali u Saboru se treba držati pravila“, rekao je te dodao kako je i Jadranka Kosor svojedobno broševima slala poruke ženske emancipacije i nikada nije bila neprimjereno obučena. „Poruke se mogu slati na različite načine. Jedno je emancipacija, a drugo je neukus“, rekao je te poručio što bi on više volio vidjeti u Saboru, a to su - elegantna ženska odijela te haljine koje sežu malo ispod koljena.

Image
UVIJEK SVOJA

U Saboru samo 'ležerno': Smatrate li da je modna kombinacija Sandre Benčić prikladna za zastupničke klupe?

Fotogalerija
Image
UVIJEK SVOJA

U Saboru samo 'ležerno': Smatrate li da je modna kombinacija Sandre Benčić prikladna za zastupničke klupe?

Fotogalerija

"Budući da imaju iznadprosječne plaće, zastupnici si mogu barem dvaput godišnje priuštiti dobar shopping s nekoliko ključnih komada koje kasnije mogu nadograđivati", zaključio je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KADA GLUMCI TULUMARE...

Neki su i nakon 17 godina ostali isti: Ovako je partijala ekipa serije 'Zabranjena ljubav'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba