Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
krivac prehrana?

Muku muče s kilama: Vojnici predebeli za borbu!

Britanska je javnost nedavno saznala da su u prošle tri godine desetci tisuća vojnika pali na temeljnoj provjeri tjelesnih sposobnost

Image
Foto: Screenshot (examiner.com)
K.T./HINA/ 23.6.2014. u 8:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Broj vojnika s prekomjernom težinom u britanskoj vojsci sve je veći, brojni vojnici moraju smršaviti ako žele ostati u vojsci, a mnogi za to porazno stanje krive lošu hranu, piše britanski tisak.

Britanska je javnost nedavno saznala da su u prošle tri godine desetci tisuća vojnika pali na temeljnoj provjeri tjelesnih sposobnosti. "Predebeli za borbu", napisao je list "Sunday Times" koji smatra da je za lošu tjelesnu formu vojnika kriva "užasna prehrana".

Svi britanski vojnici moraju dvaput godišnje proći provjeru tjelesnih sposobnosti. Muškarci do 29 godina pritom moraju u dvije minute napraviti 44 sklekova, zatim ponovno u dvije minute 50 trbušnjaka, nakon čega slijedi trčanje na dionici od 2,4 kilometra u najviše deset minuta. Za žene vrijede nešto lakši uvjeti, a s povećanjem broja godina i uvjeti se ublažuju. Tko ne prođe na provjeri, mora ju ponoviti za tjedan dana, a vojnici koji to ne uspiju više puta za redom, mogu dobiti otkaz.

"Sunday Times" piše da je između travnja 2011. i ožujka 2014. na provjeri palo 29.600 muškaraca i 2.819 žena. Prema riječima jednog glasnogovornika vojske, to je ukupno 11 posto svih vojnika. Dodao je međutim da su mnogi od njih kasnije položili test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

List tvrdi da je u istom tom razdoblju više od 22.000 vojnika bilo u toj mjeri izvan forme da su bili izloženi riziku dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili srčanih poteškoća.

Prema riječima jednog časnika, za loše zdravstveno stanje vojnika kriva je loša prehrana. "Sunday Tamesu" je rekao da britanski vojnici u Afganistanu za doručak dobivaju jaje na oko sa špekom, za ručak pomfrit a za večeru pizzu, a kao prilog često dobiju kolač od sira.

Upravo se čita

Image
INTERVJU

Youtuber Adam Noa za RTL.hr: 'Prijavio sam se na Doru, napisao knjigu o sebi, a život mi je promijenila nesreća'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
15 godina poslije

Evo gdje su danas i što rade zvijezde prve hrvatske sapunice 'Zabranjena ljubav'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba