Play ponuda
Play ponuda
DNEVNIK LJUBAVNICE

Mussolini mrzio Židove više od Hitlera

"Ja sam rasist od 1921. godine. Ne znam kako drugi mogu misliti da kopiram Hitlera. Židovi mi se gade, sve ih moram uništiti", govorio je Mussolini svojoj ljubavnici u listopadu 1938. godine. Ona je njegove riječi bilježila u dnevnik.

Image

Hitler i Mussolini Hitler Mussolini

M.B./Hina/ 17.11.2009. u 9:32
Play ponuda

RIM - Benito Mussolini bio je žestoki antisemit, koji je ponosno govorio da je njegova mržnja prema Židovima prethodila Hitlerovoj, navodi se u dosad neobjavljenim dnevnicima Clare Pettaci, dugogodišnje ljubavnice talijanskog fašističkog vođe.

 Dnevnici Clare Pettaci vođeni od 1932. do 1938. godine podloga su knjige "Mussolini segreto" koja će izići u Italiji ovoga tjedna, a čiji su dijelovi u ponedjeljak objavljeni u listu Corriere della Sera.

Povjesničari smatraju da dnevnici djeluju uvjerljivo i da dokazuju kako je Mussolini bio žestoki antisemit, iako je u početku imao uglednih Židova u svome fašističkom pokretu i iako njegova rasna politika nije bila ni približno brutalna kao Hitlerova. No, ipak upozoravaju da je potrebno imati zadršku jer se ipak radi o zapisima Mussolinijeve ljubavnice, a ne "Ducea" osobno.

Mnogi dijelovi dnevnika su iz ključne 1938. godine, u kojoj je talijanski fašistički režim usvojio rasne zakone i u kojoj je Mussolini "zapečatio" svoje savezništvo s nacističkom Njemačkom.

"Ja sam rasist od 1921. godine. Ne znam kako drugi mogu misliti da kopiram Hitlera. Židovi mi se gade, sve ih moram uništiti", govorio je Mussolini svojoj ljubavnici u listopadu 1938. godine, iako do te godine talijanski fašizam nije u svojim odrednicama imao rasnu diskriminaciju protiv židovske zajednice. Mnogi su smatrali da je uvođenje rasnih zakona, bliska kopija onih njemačkih, napravljeno zbog utvrđivanja savezništva s Njemačkom.

Iako je s njime potpisao Lateranski ugovor, Mussolini nije imao dobro mišljenje o papi Piju XI. (1922-1939) koji je porast antisemitizma u Italiji smatrao štetnim i čak se spremao napisati encikliku kojom bi je osudio, ali ga je u tome preduhitrila smrt. "Nikada nije bilo Pape koji je vjeri nanio toliko štete" i činio toliko "nedostojnih stvari, poput izjave da su Talijani slični semitima", prenose se u dnevniku Mussolinijeve ocjene.

Za Hitlera je imao samo lijepe riječi. Nazvao ga je "ljubaznim" i rekao da ga je na konferenciji u Muenchenu 1938. dočekao "suznih očiju". "Hitler je duboko u sebi bio mekušac", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

U dnevniku, naravno, ima i dosta ljubavnih izljeva prema Clari Pettaci, Mussolinijevoj družici s kojom su ga talijanski partizani uhitili i potom ih zajedno strijeljali 28. travnja 1945. u Milanu.

Pietro Melograni, povjesničar koji je napisao nekoliko knjiga o fašizmu i Drugom svjetskom ratu, izjavio je da dnevnici "vjerno oslikavaju Mussolinijev karakter" i osnažuju njegova antisemitska uvjerenja.

Drugi ugledni povjesničar Giovanni Sabbatucci nije toliko siguran u to. "Iako su zapisi autentični, ne treba zaboraviti da čitamo ono što ljubavnica tvrdi da joj je ljubavnik rekao", izjavio je za Associated Press.

Iako nema sumnje da je Mussolini u svojim kasnijim godinama na vlasti iskazivao antisemitska uvjerenja, veliko je pitanja kada su se ona razvila. Ovi dnevnici tvrde da se to vjerojatnije dogodilo prije nego kasnije, "u što nisam siguran", rekao je Sabbatuci, profesor suvremene povijesti na sveučilištu Sapienza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NAKON SHOWA

Toma za RTL.hr o režimu nakon 'Života na vagi': 'Cilj mi je što prije vratiti se na staro'

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVI DIO

'Kobni' seks, kućni uradak, zalijevanje šampanjcem: Najveći skandali koji su potresli hrvatsku scenu

Play ponuda

Više s weba