Ostalo

Mustafa, Rajko, Kićo... 2020. uzela je brojne legende, najviše njih u studenom

Potresi, pandemija koronavirusa... Puno nas je toga lošeg snašlo, a da stvar bude gora, bili smo svjedoci smrti brojnih poznatih ličnosti, kako na svjetskoj, tako i na domaćoj sceni.

Tabloid.hr
31.12.2020 12:00

Iza nas je teška godina.

Potresi, pandemija koronavirusa... Puno nas je toga lošeg snašlo, a da stvar bude gora, bili smo svjedoci smrti brojnih poznatih ličnosti, kako na svjetskoj, tako i na domaćoj sceni. Nećemo pogriješiti kad kažemo da je ova godina doista bila "zavijena u crno", a s posebnom smo se tugom praštali od domaćih legendi.

Tko nas je sve napustio u 2020. godini, prisjetite se u našem godišnjem pregledu.

Rajko Dujmić

Početkom kolovoza preminuo je legendarni glazbenik Rajko Dujmić koji je podlegao ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 29. srpnja na području Ravne Gore. Upravljajući osobnim vozilom marke Volkswagen Tiguan zagrebačkih registarskih oznaka, u smjeru Mrkoplja, u jednom je trenutku sletio s kolnika. U nepreglednom zavoju je izgubio nadzor nad vozilom te je pao s vozilom u provaliju dubine oko 11 metara. Zbog zadobivenih ozljeda, prevezen je u KBC Rijeka na medicinsku obradu. Dujmić je bio u komi, ali unatoč naporima liječnika, podlegao je ozljedama glave koje su bile preteške. Osim što je bio odličan pijanist, bio je i sjajan skladatelj. Nosio je epitet jednog od ponajboljih autora na domaćoj glazbenoj sceni i takvog ćemo ga pamtiti.

Rajko Dujmić

(FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević preminuo je u studenom u 77. godini života nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Nadareviću je bio dijagnosticiran karcinom. Osim glumačkom i redateljskom, Mustafa se za svog života mogao pohvaliti i karijerom profesora. Naime, na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar. 2006. godine Ministarstvo kulture RH proglasilo je Mustafu nacionalnim prvakom.

Mustafa Nadarević

(FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL)

Kićo Slabinac

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je početkom studenog u ranim jutarnjim satima u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je prethodno ležao tri mjeseca. Glazbena legenda u bolnicu je stigla početkom kolovoza i to zbog koronarne bolesti koja mu je zahvatila krvne žile. Unatoč uspješnom zahvatu, tijekom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Kićo je bio nekoliko puta operiran, no nije uspio, a posebno ga je emtoivno ispratila njegova Slavonija.

Krunoslav Kićo Slabinac

(FOTO: Zarko Basic/PIXSELL)

Špiro Guberina

Krajem studenog napustio nas je i legendarni glumac Špiro Guberina u 88. godini života, kojeg javnost pamti kao Strikana iz kultnog serijala "Velo misto". Špiro je preminuo u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj gdje je proveo posljednje godine života, a sprovod u Šibeniku bio je vrlo skroman zbog pandemije koronavirusa i propisanih mjera. Glumca je na vječni počinak ispratila i klapa.

Špiro Guberina

(FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Pero Kvrgić

Sredinom prosinca je u 94. godini života u Zagrebu preminuo i proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim kazalištima, a često smo ga mogli vidjeti u filmovima i TV serijama. Procjenjuje se da je u karijeri imao preko 190 uloga, a glumio je čak i u poznim godinama. U kolovozu 2019. godine preminula je i njegova voljena supruga, glumica Nevenka Stipančić, s kojom je u braku proveo čak 50 godina.

Pero Kvrgić

(FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL)

Milka Babović

U Zagrebu je prije nekoliko dana u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović. Zbog zdravstvenih tegoba, uobičajenih boljki karakterističnih za osobe njenih godina, hospitalizirana je prije dva i pol mjeseca. Bila je zaražena koronavirusom. Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957.u Parizu). Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

Milka Babović

(FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Vera Zima

Studeni nam je uzeo i poznatu hrvatsku glumicu Veru Zimu u 68. godini života. Pravim imenom Vjeročka Zimova, ova nas je legendarna glumica uveseljavala brojnim ulogama, a zanimljivo je to što je akademiju odlučila upisati jer je mislila da glumice malo rade i imaju puno slobodnog vremena. Časopis 'Hollywood' proglasio ju je 2005. godine jednom od najboljih hrvatskih filmskih zvijezda svih vremena. Glumica se nikada nije udavala niti imala djece, a više puta je u intervjuima istaknula da nimalo ne žali zbog toga.

Vera Zima

(FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Veronika Durbešić

Kazališna, televizijska i filmska umjetnica Veronika Durbešić preminula je 7. ožujka u Zagrebu u 76. godini. Još tijekom studija glume vrlo se aktivno angažirala u zagrebačkim kazalištima – Teatru &td, Dramskom kazalištu Gavella te u kazalištu Komediji, koje joj je 1974. godine postalo matična kuća. Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla.

Veronika Durbešić

(FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL)

Zdenka Vučković

Legendarna pjevačica napustila nas je početkom ožujka u 78. godini života. Njezina karijera trajala je više od 60 godina, a mnogi je pamte po pjesmi 'Moja mala djevojčica' koju je otpjevala s legendarnim Ivom Robićem. Navodno je otišla tiho, u snu, a bila je naša prva dječja i tinejdžerska pjevačka ikona. Bila je poznatom i po velikom srcu.

Zdenka Vučković

(FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Lazo Goluža

Jedan od najuglednijih hrvatskih novinara Lazo Goluža preminuo je u u 85. godini života početkom prosinca. Riječ je i o autoru legendarne "Kviskoteke" koju je vodio Oliver Mlakar, a kviz je prvi put emitiran davne 1979. godine. Opstao je punih 15 godina. Tužne vijesti potvrdio je njegov sin Dominik na Facebooku crno-bijelom fotografijom svog tate. Lazo je bio autor i brojnih drugih kvizova, ali i prvi čovjek u Hrvatskoj koji je svoj projekt zaštitio kao intelektualno vlasništvo, a to je bila "Igra asocijacije" iz "Kviskoteke".

Lazo Goluža

(FOTO: Igor Soban/PIXSELL)

Mladen Kušec

Početkom studenog napustio nas je i poznati pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar Mladen Kušec. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade - Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i druge. Autor je i tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade te brojnih nagrada.

Mladen Kušec

(FOTO: Igor Kralj/PIXSELL)