Ostalo

Na Đakovačkim bušarima prošetao i 'Nadan na safariju'

Od danas su Đakovo preuzele maškare, a proglašena je i Bušarska republika. Na najvećem karnevalskom okupljanju u Slavoniji - u povorci više o četiri tisuće zamaskiranih iz cijele Hravstke, ali i susjedstva.

I.L. - HINA
09.02.2014 19:20

Na 20. Đakovačkim bušarima , najvećoj pokladnoj manifestaciji istočne Hrvatske čija je središnja povorka poslijepodne prošla središtem Đakova, pod maskama se okupilo preko 4000 sudionika iz Hrvatske i Mađarske.

Veliku pokladnu povorku predvodio je bušarski čavo kojem je đakovački gradonačelnik Zoran Vinković , koji se za ovu zgodnu prerušio u Supermana s maskom premijera Zorana Milanovića, predao ključeve grada. Time je proglašena Bušarska republika u kojoj nema klasnih, imovinskih i drugih razlika. "Plan 21 Kukuriku koalicije je propao, prerasta u još realniji Plan 31", poručio je Vinković (HDSSB).

U pokladnoj povorci, u kojoj je bilo preko 30 skupina što održavaju pokladne, fašničke i karnevalske običaje iz cijele Hrvatske, bile su grupne maske iz dječjih vrtića, škola, KUD-ova, likovi iz bajke, ali i maske s porukama kao odgovor na aktualna politička, društvena i druga zbivanja.

Tako se voditelj ove manifestacije Mato Ručević prerušio u Nadana Vidoševića na safariju, parodirajući s nedavnim uhićenjem bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore i njegovom egzotičnom zbirkom sa safari putovanja.

Bilo je u povorci i 'čudnovatih svatova', 'muškobanjastih mladenki' i 'ženskastih' mladoženja, kao i suvremene, ali i tradicijske maske poput slamnatih medvjeda iz Josipovca Punitovačkog pokraj Đakova, koji su stari slovački pokladni običaj.

U povorci su bile i baranjske lipe i strašne buše, vukojevački starcevi, ali i tradicionalne maske s UNESCO-ovog popisa kulturne baštine - mohačke buše i zvončari s područja Kastavštine.

Brojnoj publici, koja je pratila povorku uzduž njene cijele 'trase', posebno se svidjela grupna maska KUD-a Vesela Šokadija iz Budrovaca pokraj Đakova, a na temu svinjokolje, dok je skupina iz Varaždina imala masku "Jučer, danas, sutra", koja prati vrijeme od vladavine Josipa Broza Tita i Jovanke do nedavnog referenduma o obitelji.

U povorci je gradom projahalo i stotinjak pokladnih jahača, predvođenih dvopregom i četveropregom državne ergele lipicanaca u Đakovu. Bušari su završeni plesom pod maskama u Gradskoj nastavnoj-sportskoj dvorani.