Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
tradicionalna povorka

Na Đakovačkim bušarima prošetao i 'Nadan na safariju'

Od danas su Đakovo preuzele maškare, a proglašena je i Bušarska republika. Na najvećem karnevalskom okupljanju u Slavoniji - u povorci više o četiri tisuće zamaskiranih iz cijele Hravstke, ali i susjedstva.

I.L./HINA/ 9.2.2014. u 19:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na 20. Đakovačkim bušarima, najvećoj pokladnoj manifestaciji istočne Hrvatske čija je središnja povorka poslijepodne prošla središtem Đakova, pod maskama se okupilo preko 4000 sudionika iz Hrvatske i Mađarske.

Veliku pokladnu povorku predvodio je bušarski čavo kojem je đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji se za ovu zgodnu prerušio u Supermana s maskom premijera Zorana Milanovića, predao ključeve grada. Time je proglašena Bušarska republika u kojoj nema klasnih, imovinskih i drugih razlika. "Plan 21 Kukuriku koalicije je propao, prerasta u još realniji Plan 31", poručio je Vinković (HDSSB).

U pokladnoj povorci, u kojoj je bilo preko 30 skupina što održavaju pokladne, fašničke i karnevalske običaje iz cijele Hrvatske, bile su grupne maske iz dječjih vrtića, škola, KUD-ova, likovi iz bajke, ali i maske s porukama kao odgovor na aktualna politička, društvena i druga zbivanja.

Tako se voditelj ove manifestacije Mato Ručević prerušio u Nadana Vidoševića na safariju, parodirajući s nedavnim uhićenjem bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore i njegovom egzotičnom zbirkom sa safari putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bilo je u povorci i 'čudnovatih svatova', 'muškobanjastih mladenki' i 'ženskastih' mladoženja, kao i suvremene, ali i tradicijske maske poput slamnatih medvjeda iz Josipovca Punitovačkog pokraj Đakova, koji su stari slovački pokladni običaj.

U povorci su bile i baranjske lipe i strašne buše, vukojevački starcevi, ali i tradicionalne maske s UNESCO-ovog popisa kulturne baštine - mohačke buše i zvončari s područja Kastavštine.

Upravo se čita

Image
SASVIM ISKRENO

Dario za RTL.hr o Petri, Saši i prvoj bračnoj svađi: 'Iza kamera je jedna priča, a ispred druga'

Brojnoj publici, koja je pratila povorku uzduž njene cijele 'trase', posebno se svidjela grupna maska KUD-a Vesela Šokadija iz Budrovaca pokraj Đakova, a na temu svinjokolje, dok je skupina iz Varaždina imala masku "Jučer, danas, sutra", koja prati vrijeme od vladavine Josipa Broza Tita i Jovanke do nedavnog referenduma o obitelji.

U povorci je gradom projahalo i stotinjak pokladnih jahača, predvođenih dvopregom i četveropregom državne ergele lipicanaca u Đakovu. Bušari su završeni plesom pod maskama u Gradskoj nastavnoj-sportskoj dvorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kraj njega nestaje strah od igle

Svi su poludjeli za najzgodnijim tattoo majstorom u regiji, ali njegovo je srce ipak zauzeto

shimmer fallback
18. OŽUJKA U ARENI

Rammstein dolazi zapaliti Zagreb!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba