Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
FASCINANTNO OTKRIĆE

Na Mjesecu ima vode koliko i na Zemlji

U Mjesečevoj unutrašnjosti ima stoput više vode nego se dosad mislilo, a ta se količina može usporediti s količinom u Zemljinoj utrobi, po radovima objavljenim u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Image

Mjesec Mjesec

Z.H./Hina/ 27.5.2011. u 5:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To bi otkriće moglo utjecati na raširenu teoriju o nastanku leda otkrivenog u kraterima blizu Mjesečeva južnog pola i o nastanku jedinog prirodnog Zemljina satelita.

Istraživači su otkrili molekule vode i druge lakohlapljive elemente u magmi zarobljenoj u vulkanskom staklu, kuglicama vulkanskog kristala koje su donijeli astronauti Apolla 17, posljednjeg leta na Mjesec.

"Čini se da je unutrašnjost Mjeseca dosta slična unutrašnjosti Zemlje što se tiče količine vode", rekao je James Van Orman, profesor geologije na sveučilištu u Ohiu, jedan od autora studije.

Ovo otkriće potkrepljuje teoriju da Zemlja i Mjesec imaju zajedničko podrijetlo, ali i tjera znanstvenike da preispitaju tijek njihova nastanka.

Sve dosad se smatralo da je Mjesec nastao u sudaru Zemlje i asteroida.

Studija je 26. svibnja objavljena u časopisu Science Express, internetskoj inačici američkog znanstvenog časopisa Science.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
život u 'katranu'

Vodimo vas u dom Marija Petrekovića, vjerojatno najčudniji u Hrvatskoj!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba