Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UZ POMOĆ 3D TEHNOLOGIJE

Na površinu isplivao davno potopljeni grad

Stoljećina smatran legendom, Heracleion je otkriven prije 12 godina kada je podvodni arheolog Franck Goddio, tragajući za brodovima iz 18. stoljeća, naišao na ostatke nevjerojatnog bogatstva ovog grada.

Image
RTL/ 30.4.2013. u 9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Egipatski grad Heracleion potopljen je u današnji zaljev Aboukir prije 1200 godina, a sada je uz pomoć 3D tehnologije ponovno isplivao na površinu.

Naime, znanstvenici su napravili kartu koja opisuje život u gradu koji je nekad bio jedan od najvažnijih trgovačkih centara na Mediteranu.

Stoljećima smatran legendom, Heracleion je otkriven prije 12 godina kada je podvodni arheolog Franck Goddio, tragajući za brodovima iz 18. stoljeća, naišao na ostatke nevjerojatnog bogatstva ovog grada. Osim 64 broda, 700 sidra, zlatnih novčića i kamenih statua, istaživači su pronašli i ostatke hrama Amun-Gereb, u kojem je Kleopatra proglašena kraljicom.

Iako se još uvijek sa sigurnošću ne zna zašto je grad potonuo, glava teorija je da su se urušili sedimenti na kojima je grad izgrađen, što je, zajedno s dizanjem razine mora, učinilo da cijeli grad potone.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
impresivne... brojke

Najbujnije grudi Sesveta! Marija Meglaj prava je Instagram senzacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba