Play ponuda
Play ponuda
tjelesni i psihički razvoj

Najbolji sport za vaše dijete: Kada krenuti i što izabrati?

Bavljenje sportom iznimno je važno za fizički, ali i mentalni razvoj djeteta. Međutim, mnogi roditelji muku muče koji sport odabrati, pogotovo kad mališani svako malo iskazuju želju za nečim drugim. Kada krenuti i koji je sport najbolji za djevojčice, a koji za dječake?

RTL/ 22.9.2014. u 18:23
Play ponuda

Kada je prije dvije godine, tada petogodišnji, Mark krenuo na karate, nitko nije očekivao da će sa sedam osvajati medalje i pehare! A to nikome nije niti bio cilj. Svi su željeli samo jedno - kroz sportske aktivnosti od najmlađe dobi svome sinu osigurati što bolji tjelesni, ali i psihički razvoj. Usput, Mark je razvio i sjajan talent i vlasnik je plavog pojasa!

A neki nepisani red postoji i u kategorizaciji dječjih sportova.

"I studiji i praksa su pokazali da djeca od treće godine do desete gdoine, konkretno od četvrte do sedme, najbolje razvijaju motoričke sposobnosti navike i vještine", kaže kineziolog Petar Hećimović.

"Djevojčice su u toj dobi puno bolje u gibljiivosti i plesnim strukturama i preporučuju se takvi sportovi, a dečkići u ekplozivnoj snazi pa se za njih preporučuju takvi sportovi. Iako to nije pravilo", objašnjava Hećimović.

No nije tijelo jedino što se kroz sport razvija!

"Prvenstveno ih priprema za školu, gdje stječu radne navike i odgovornosti. Jedino pravilo trebalo bi biti da vi roditelji s ljubavlju i upornošću usmjeravate svoje dijete ka sportskim aktivnostima od malih nogu", kaže trenerica Diana Saleš.

Sve su to razlozi kojima su se i Markovi roditelji vodili prilikom njegova upisa na karate.

"Date mu neki okvir, vidite što je za njega. Onda si on u tom okviru nekako odabere ono što se njemu najviše sviđa. I važno je da ga potičete da olako ne odustane i da je vrijedno truditi se", kaže Markov tata, Denis Fileš.

Trud se isplatio i sedmogodišnjoj Kiari, koja sa svojih sedam godina trenira natjecateljsku ritmičku gomnastiku i niže uspjehe!

"Kairu smo sa četiri godine upsiali u sportski vrtić jer i spuprug i ja mislimo da je najbolje započeti od rane dobe i da motorika i zdrave navike dobiva od ranih nogu", kaže Kiarina mama, Sanda Osrečki.

"Sigurno da je bolje krenuti sa bazičnim sportovima, kao što je gimnastika, judo, karate i hrvanje koje se sastoji od bazičnih vježbi. Kasnije se dijete odluči gdje će se dalje kanalizirati u sport", kaže kinezilog Hećimović.

No prije medalja i natjecanja, najbitnije je da upravo roditelj svoje dijete ohrabri i pravilno usmjeri u važnost sportskih aktivnosti!

"Djeca u najranijoj dobi bi htjela jedan dan plivati, drugi svirati. Različiti interesi pa je važna potpora roditelja da usmjeri i potiče dijete. Vrlo je dobro da jednu godinu ustraju na jednoj aktivnosti", kaže trenerica Melita Kolarec.

Kiara i MArk zbog iste su potpore obitelji i zavoljeli svoj hobi - koji se trenirajući pretvorio i u nešto više! No medalje i pehari ne bi trebali biti mjerilo uspjeha vašeg dijeta! Jer najbolji posao već ste obavili ako vaš sin ili kćer umjesto na kauču  - slobodno vrijeme provodi uz sport!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
PR STRUČNJAK ZA RTL.HR

Vedran Strukar o splitskom ljubavnom trokutu: 'Karijera Marka Pecotića neće sada nazadovati nego napredovati '

Play ponuda

Više s weba