Ostalo

Najlakšim avionom na svijetu preletio Atlantik!

Superlaka slovenska letjelica prije mjesec dana krenula je na put oko svijeta. I dok su svi mislili da je Matjažev san da u nečemu što je lakše i od fiće preleti i do susjedne Austrije tek vic, on je sletio u Argentinu.

RTL
03.02.2012 18:23

Moderni Jules Verne, Matijaž Lenarčič , stigao je u Argentinu, jednu od stanica na najjeftinijem letu oko svijeta. Prije mjesec dana u svojoj ultralakoj letjelici krenuo je u obilazak zemaljske kugle.

"Let oko svijeta u ovom superlakom avionu je više od sporta. Letjeti u ovako malom avionu i to vrlo često u ekstremnim uvjetima, prava je avantura. Ali, to je i više od toga. Ovo je prvi put da će biti potrošeno tako malo goriva, najmanje ikada. Ovo je najjeftiniji let oko svijeta", kaže Matijaž.

Avion je težak samo 350 kilograma, troši minimalnu količinu goriva pa njegovo putovanje doista zvuči kao vic. Međutim, Matjaževa misija je obići 60 zemalja na svim kontinentima. Na tom će putu prijeći Ekvator šest puta, sva tri oceana, Antarktiku, Mt. Everest i oko 120 nacionalnih parkova.

Matjaž je u Argentinu stigao dan kasnije no što je planirao, jer je svojim Pipstrelom uletio u nekoliko oluja. Nije ni čudo s obzirom na to da je avion lakši čak i od većine malih auta.

"Avion je izgrađen prema projektima aviona Virus SW100. Stavili smo mu drukčiji motor i potpuno drukčiji sistem za gorivo, to su glavne razlike", pojasnio je inženjer Tine Tomažić.

Unatoč proporcijama prema kojima je od ovog Pipstrela teži čak i fićo, Matjaž je letjelicu dotjerao do savršenstva. U komadu može letjeti 4500 kilometara te postiže visinu od 10.000 metara.

Možda je malen i lagan, ali motor mu je jedan od moćnijih na svijetu. Dovoljan za neobičan ekološki put oko našeg planeta.