Ostalo

Najsjajnije zvijezde hrvatskog kulinarstva! Nesuđeni električar i nestašni Splićanin danas su kuhari...

U našoj zemlji barem nema straha da ćemo ostati gladni!

Marija Pajić
24.10.2021 08:30

Jedan je splitski chef svjetske klase što je potvrdio i prestižni Forbes, a drugi je nesuđeni elektrotehničar iz Rijeke koji se jedini može pohvaliti s čak dvije Michelinove zvjezdice! S dvije trenutno najsjajnije zvijezde hrvatskog kulinarstva družila se ekipa RTL Exkluziva.

Kada ste glumac,želite osvojiti Oscara,a kada ste kuhar,samo je jedan sveti gral kulinarstva - Michelinova zvijezdica!Pripremati jelo nije više tako jednostavno, pogotovo otkako je kuhanje postalo umjetnost, a kuhari umjetnici koji moraju poznavati jela u dušu!

Deni Srdoč , jedini je hrvatski kuhar koji je osvojio čak dva Michelinova priznanja. Kao da to nije dovoljno, Deni je i najmlađi kuhar s ovih prostora kojemu je to pošlo za rukom!

"Gledali smo preko kamere naše reakcije - moj suis chef,juniroka i ja smo zajedno pratili. Bilo jevrlo emotivno jer smo uložili puno truda. Kada to netko prepozna, osjećaj je fantastičan. Ništa drugo te ne može ispuniti nego osjećaj sreće i ponosa!", rekao je Deni Srdoč.

Nesuđeni elektrotehničar u kuhinju se zaljubio zahvaljujući baki. Iako je probao najukusnije delicije u prestižnim restoranima i dalje mu je omiljeno jelo - nonine šurlice!

"U svakom restoranu u kojem sam bio, budem uvijek korektan i vesel. Jednostavnomislim da smo mi kuhari prejednostavni gosti. Samo želimo sjesti,pojesti i fino popiti", tvrdi riječki chef.

Pročitajte još
I mi bi ovakvog susjeda: Zašto su Hrvatice izgubile glavu za ovim ljepotanom?

A kuhar svjetskog glasa i hrvatske putovnice je i Splićanin Mario Mandarić ! Ovaj mladi kulinarski maestrokoji je radio u nekim od najpoznatijih svjetskih restorana našao se na Forbesovoj europskoj listi za 2021. godinu "30 Under 30". Ssve je krenulo kada je chef Mario pročitao podatak da svake godine u Europi u smeću završi 47 milijuna tona jestive nekuhane hrane.

"Išao sam po restoranima i pitao kuhare što imaju od namirnica, a znaju da će im propasti.To nije smeće, kao što se piše, već što imaš, a znaš da nećeš potrošiti", objasnio je splitski chefMario Mandarić.

No, Marijevo školovanje u Omišu nije baš išlo tako glatko kao svjetski uspjeh!

Je li istina da te profesorica rušila?

"Bacila me godinu. Tu profesoricu svi razapinju, a bila je u potpunosti u pravu jer sam stvarno bio kreten u u srednjoj školi. Sam sebe bih bacio godinu da sam bio na njezinom mjestu haha!", misli Mario.

Ovog opakog hedonista uhvatili smo na donatorskoj večeri u Splitu koju je organizirao za pomoć Ugandi! Upravo se u tu afričku zemlju uskoro se seli, a sa sobom nosi ono što im najviše treba - vodu!

"Idemo nas par iz Hrvatske, spojili smo se Amarom. On tamo nasvoju ruku gradi bunare tako da nema tu velike logistike i zbog toga mi se to svidjelo", istaknuo je Mandarić.

A da hrvatska gastronomija opako konkurira na svjetskom nivou - nedavno je potvrdila i nagrada za najbolju slastičarku koju je osvojila Maša Salopek , Hrvatica sa slovenskom adresom! Sudeći po svemu,ako ništa drugo, u našoj zemlji barem nema straha da ćemo ostati gladni!