Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZLATO ČISTOĆE 99,99 POSTO

Najveća kovanica na svijetu teška je preko tone

Najveći zlatnik na svijetu težak više od jedne tone predstavljen je u australskom gradu Perthu, a vrijednost mu se procjenjuje na više od 40 milijuna eura.

Image
Foto: coinweek.com
Z.H./Hina/ 27.10.2011. u 16:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U australskom Perthu u četvrtak je predstavljen najveći zlatnik na svijetu, težak nešto više od jedne tone, čija je vrijednost procijenjena na više od 40 milijuna eura, objavila je u četvrtak uprava kovnice zlata Perth Mint.

Za izradu zlatnika nazvanog Gold Kangaroo korišteno je zlato čistoće 99,99 posto. Na jednoj strani zlatne kovanice ugraviran je klokan, zaštitni znak kovnice, a na drugoj profil britanske kraljice Elizabete II.

Divovska kovanica predstavljena je uoči početka summita zemalja članica Commonwealtha koji će se održati u Perthu, australskome gradu smještenom usred rudama bogate regije.

Promjer zlatnika je impresivnih 80 cm, a debljina 12 cm. Težak je 1012 kg, a na njegovoj obradi stručnjaci su radili godinu i pol, rekao je direktor kovnice Ed Harbuz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječ je o, kako se uprava kovnice u Perthu pohvalila, najvećem, najtežem i najvrednijem zlatniku na svijetu. Kovanica će biti izložena, kako bi je mogli vidjeti svi zainteresirani, no istodobno će se moći upotrijebiti i kao platežno sredstvo, rekli su iz uprave kovnice.

"Obrada ovako velikog i teškog zlatnika bila je pravi izazov. Vjerujem da se neke druge kovnice ovoga posla ne bi nikad prihvatile", zadovoljno je rekao direktor kovnice Perth Mint.

Upravo se čita

Image
BRAK NA PRVU

Petra i Dario progovorili o bivšim vezama: 'Da skratim priču, tu sam bio debil...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ATRAKTIVNA SINJANKA

Ona je predivan model, ali i sjajna liječnica! Tko je atraktivna Suzana o kojoj ovih dana svi pričaju?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba