Ostalo

Napokon otkriveno zašto zebre imaju pruge!

Već desetljećima se raspravlja zašto zebre imaju crno-bijele pruge. Provedena su i brojna istraživanja na tu temu, a sada znanstvenici iz Mađarske i Švedske tvrde da imaju odgovor.

S.M.
09.02.2012 15:41

Znanstvenici iz Mađarske i Švedske tvrde da su konačno razriješili misterij zašto zebre imaju karakteristične crno-bijele pruge. Prema njihovoj teoriji, one im služe kao obrana od muha!

Naime, način na koji se zbog pruga reflektira svjetlo neprivlačan je muhama. Znanstvenici su prvo proučavali konje bijele, smeđe i crne boje te su otkrili kako muhama odgovara način na koji se reflektira svjetlo s dlake tamnih konja.

Zatim su počeli proučavati zebre te su proveli mali eksperiment. Uzeli su nekoliko primjeraka drvenih 3D modela konja i obojali ih u smeđu, crnu i kombinaciju crno-bijele boje i premazali ih ljepilom koje privlači insekte.

Muhe se uopće nisu približavale uzorku kakav na svojem tijelu ima zebra.

"To nas je iznenadilo jer na tom uzorku još uvijek ima crne, pa nam nije u potpunosti jasno zašto im je ta kombinacija tako neprivlačna", rekla je Susanne Akesson sa Sveučilišta Lund.

Biolog Matthew Cobb nazvao je eksperiment "fascinantnim", ali je dodao kako ovo otkriće ne isključuje i druge hipoteze o podrijetlu crno-bijelih pruga na zebri.