Ostalo

Nekoliko dobrih savjeta ukoliko se spremate na put za Rusiju

Rusima ne darujte noževe, satove ili šalove! Šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje, a satovi rastanak.

M.B. - HINA
2014-02-07 07:06

Dobar dio javnosti ovih dana pratit će natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, rijetki možda i potegnu do Rusije, no bilo da se u Rusiji nađete zbog Igara ili čega drugoga, možda je dobro znati što rusko tradicijsko praznovjerje smatra poželjnim, a što ne.

Rusima ne darujte noževe, satove ili šalove! Šalovi predskazuju suze, noževi neprijatelje, a satovi rastanak, piše internetski Ruski vjesnik.

Čak ako ste Ruskinji naumili pokloniti skupocjeni Hermes šal, ona će ga radije kupiti sama, samo da se poštedi suza. Ako ipak komu poklonite neku od nepoželjnih stvari, nemojte se iznenaditi dade li vam novčić. Svakako ga uzmite, premda vas može začuditi što vam za skupocjenu stvar plaća sitnišem. To služi stvaranju iluzije da je stvar kupljena.

Novac se ne smije uzimati i davati u ruke! U Rusiji vam se može dogoditi da taksist ili trgovac ne želi uzeti novac koji mu pružate u ruku i inzistira da ga stavite drugdje, primjerice na pult uz blagajnu. Vjeruje se, naime, da novac prenosi energiju vlasnika, pa i onu negativnu.

Ljubitelji zviždanja, s povodom i bez njega, bit će tužni kad doznaju da se u Rusiji to ne radi u kući. Zviždite li u kući, smatra se da nećete imati novca.

U Rusiji se nikakva stvar ne dodaje preko praga. Zašto je to tako nije posve jasno, ali Ruski mistik i astrolog Vladislav Oblonski objašnjava kako je u davna vremena u toj zemlji uobičajeno bilo prah predaka čuvati pod pragom, pa je to mjesto trebalo što manje uznemiravati. Zato se prag uvijek preskakivalo, na njemu se nikad nije sjedilo ili nešto preko njega dodavalo.

U Rusiji neki (prazno)vjeruju kako se ne treba vraćati ako ste krenuli iz kuće, a niste stigli na cilj. Ako ste se ipak vratili, treba svakako triput preko lijevog ramena pogledati u zrcalo, inače vas može sustići nesreća. Smatra se da, vrati li se tko doma, a prethodno nije stigao na cilj zbog kojega je izišao, njegove životne snage kopne, a na pragu ga hvataju zločesti duhovi čije djelovanje poništava trostruki pogled u zrcalo preko lijevog ramena.

Krećete li na put, prije togatreba malo sjesti. Kada tko odlazi, pred sam izlazak svi ukućani trebaju koji trenutak sjesti, potom ustati i reći "zbogom", i tek tad možete mirno napustiti dom. Znalci objašnjavaju da je tako zbog praznovjerja prema kojem domaći duhovi ne vole čovjeka pustiti iz kuće u strašni i opasni vanjski svijet, a kada on sjedne kao da nigdje ne ide, to ih prevari.

Noću u Rusiji ne treba izbacivati smeće. Ne zna se odakle potječe ta zabrana, ali je ruski muškarci vole i često se na nju izgovaraju.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.