Ostalo

Neobično ponašanje tamne tvari zbunilo znanstvenike

Neobično ponašanje tamne tvari, koja sačinjava jednu četvrtinu svemira, zbunilo je znanstvenike i dovelo ih do zaključka kako su sva dosadašnja saznanje o njoj bila pogrešna.

S.K.
09.03.2012 10:25

Nakon promatranja tamne tvari u središtu nakupine galaksija Abell 520 , koja je udaljena od nas 2,4 milijuna svjetlosnih godina, znanstvenici su zaključilikako sve njihove prijašnje pretpostavke nisu bile točne.

Osim toga, zbog neobičnog ponašanja ove misteriozne tvari, koja sačinjava četvrtinu naše galaksije, istraživači su pretpostavili kako čak postoji i nekoliko vrsta crne tvari.

Znanstvenici vjeruju kako je tamna tvar zapravo svojevrsno gravitacijsko sidro koje formira galaksiju oko sebe. Ako je vjerovati ovoj teoriji iz 2006. godine, normalna i tamna tvar su neodvojive jedna od druge.

Iste godine je otkriveno kako se tamna tvar koncentrira u tamnoj jezgri oko koje se okupljaju manje galaksije, što bi značilo da su povezane s misterioznom materijom.

Međutim, mnogi su odmah odbacili ovakve teze, ali nedavne snimke teleskopa Hubble upravo su potvrdile tu teoriju i zbunile astronome.

Zasad znanstvenici nemaju nikakvo logično objašnjenje za ovakve svemirske pojave osim da postoji više vrsta tamne tvari.

"Ako postoji više vrsta tamne tvari, jedna od njih mogla bi biti takva da se ne sudara, a ostaleda se sudaraju", pojasnio je astronom Jee .