Ostalo

Neviđeni prizori snimljeni izvan Sunčevog sustava

NASA-ina misija Voyager konačno je uspjela zaviriti izvan sunčevog sustava i snimiti nevjerojatne prizore koje nitko nikada nije vidjeo.

S.K.
05.12.2011 15:55

NASA -ina misija Voyager , koja se nalazi na samom rubu međuzvjezdanog prostora, po prvi put je zavalila izvan Sunčevog sustava i zabilježila prizore koje nitko nikada nije vidio.

"Ljudi su i prije pokušavali ovo učiniti iz Zemljine orbite, no to im nikada nije polazilo za rukom", rekao je veteran ove misije Bill Sandel sa Sveučilišta u Arizoni.

Dvije letjelice u drugim dijelovima Mliječne staze zabilježile su ultraljubičasto svjetlo koje do sada nismo mogli otkriti zbog prejakog sijanja naše matične zvijezde, Sunca.

Ovu frekvenciju svjetlosti, koju odašilju atomi vodika koji se hlade, nemoguće je uočiti sa Zemlje.

Misija Voyager 1 lansirana je 1977. godine, a Voyager 2 2004. O ni se trenutno nalaze na oko 100, odnosno 120 puta većoj udaljenosti od Sunca nego Zemlja.

Nova tehnologija i golema udaljenost omogućili su znanstvenicima da razlikuju galaktičko zračenje od Sunčevog. Novi podaci omogućit će bolje razumijevanje strukture i svojstava udaljenih galaksija.