Ostalo

Nina Kraljić otvorila dušu na Facebooku: 'Biseksualna sam'

Osvrnula se na početke svoje karijere koji joj, kako i sama kaže, nisu bili laki i prepuni "bolesnih odricanja"

Tabloid.hr
2021-01-19 11:45

Domaća pjevačica Nina Kraljić otvorila je dušu na Facebooku gdje je napisala svoj prvi blog post pod nazivom "Budi to što jesi?".

Osvrnula se na početke svoje karijere koji joj, kako i sama kaže, nisu bili laki iprepuni "bolesnih odricanja". "Osjećala sam se izloženo bez poante i smisla jer umjetnik ako mu se ne dozvoljava biti svoj ni ne može prenesti ono što može dati i ima u sebi što i je cijela poanta", napisala je.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

"I tada mi se sa 17 govorilo da će te ako šutiš, kimaš glavom i ne pokazuješ previše svoj jedinstveni 'ja' nego se valjaš kao svinjica Pepa Pig po blatnim lokvicama u kolektivnom 'pravi se glupa, smiješkaj se i ništa ne govori', put odvesti daleko. Trebaš samo ne pokazivati da si svoja toliko, nego se prilagoditi jer bez klana nema ni elana. Na sceni budi svoja ajde ako te to baš pali, ali na službenoj stranici, koja je ironično u tvom vlasništvu, ne pokazuj previše tko si, nemoj spominjati teme nevezane uz pjevanje čak i kad su tebi bitne, ali i inače nemoj slučajno pokazati da ti nešto smeta ili nisi savršena ili stojiš iza sebe i kad ne držiš MIRKOfon u ruci jer, kako još danas jedan forumaš veli nakon što me netko prozvao sotonisticom, (samo zato jer imam drugačiji make up i pjevam drugačiji stilski izraz koji se dotiče naših staroslavenskih korijena) 'da, trebala biignorirati komentare koji joj se ne sviđaju, a ne pametovati. Bez obzira na to što želi biti iskrena, biti svoja i slično - nekad treba podilaziti širim masama'", nastavila je.

"Koliko puta sam nešto napisala iza čega stojim i onda to brisala jer su mi odmah govorili 'Nina, nemoj. Nemoj. Završit ćeš u novinama i znaš gdje živimo' Gdje? U tiraniji? Ne, ne mislim više brisati ništa . Imam istu personu i kad se kamere ugase, ali taj dio nam ne odgovara. Smiješno zar ne? Apsurdno sigurno. Tko je stvarniji, tko pokazuje ranjivost, a snažno zastupa ono u što vjeruje je ovdje u velikom problemu i još ako javno progovaraš u problemima koja opažaš ili jednostavno govoriš svoju istinu složio se netko s njom ili ne... kaos. Ali mi smo zemlja demokracije."

"I vrlo brzo shvatiš da nije stvar u tome koliko ti kvalitetno pjevaš ili koliko su pjesme radiofonične. Ne, radi se o psihologiji prodaje . Ako osoba ne razumije što ti jesi i čak ju plaši jer ne može tebe prepoznati u sebi (klasični mirror projecting), nije upoznata često s takvim zvukom ili jednostavno ne razumije što si ti, neće slušati, neće dati ni priliku. Mi volimo zatupiti mozak i emociju, a opet pametovati na kavama u naša četiri zida (jer smo prvaci svega), ali ne na prosvjedu da zaista nešto promijenimo."

"Nemam problem s tim da netko ne voli moju muziku, dapače. Kad vidim ove koji se većini sviđaju uplašim se i za njih i za sebe. Ako nešto radiš dobro, imaš one koje te ne vole ili te ne mogu slušati. Inače ne radiš ništa značajno, toliko si se ukopao u ulogu mainstreama i dopadanja masi i zarađivanja."

"Znam ih par koji pjevaju pjesme s tekstovima koji veze s njima lično nemaju (čak ih i ne vole), a često čak ni s njihovom seksualnom orijentacijom te pjesme veze nemaju. Ne. To nije vaša privatna stvar jer ako se nazivaš umjetnikom/umjetnicom onda ima da predstavljaš istinu jer si odlučio biti javna osoba. Ako mi pjevaš o jednoj divnoj ženi/muškarcu, a ispod stola mi maziš plesača/plesačicu, a javna si osoba onda budi primjer za LGBT zajednicu i reci kako stvari stoje i budi pozitivan primjer. U čemu je problem, ja sam otvoreno biseksualna . Kratko i jasno to je stav iza kojeg stojim i cijenim jednako negativne koliko i pozitivne komentare. Čula sam puno puta izliku 'Tako je to kod nas. Ako se outamo, sve što smo izgradili će se srušiti. Oprosti, ali izbor uvijek imamo i što vi to gradite točno i u čiju korist? Ovo je samo opravdanje da se nastavi ganjati linija manjeg otpora naizgled sigurnija, ali koja radi veliku štetu kolektivu."

I onda dodatak 'Znaškakvi smo mi Hrvati. Kad napravišnešto vani, tek onda ćemo te priznati'. Gdje je tu logika. Recite mi molim vas, željna sam učenja. Zašto moram otići van da bih bila priznata? Zašto tolika borba protiv istine?? Gdje je onaj quote 'istina oslobađa' što se života u ovoj zemlji tiče? Tu bi se moglo satima pisati, ali poanta je jasna: biti svoj je privilegija koja se ne cijeni dovoljno", zaključila je.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.