Ostalo

Njezine radionice pohađaju Marijana Batinić, Luka NIžetić, Viktorija Rađa... Na novu slasticu Janje Benić...

Put do uspješnog gastro bloga nije se dogodio preko noći

Marija Pajić
21.11.2021 08:00

Gastroživotopis Zagorke Janje Benić uistinu je bogat. Bavi se stiliziranjem i fotografiranjem hrane, piše blog, organizira radionice pripreme kruha i krafni, kao i razne projekte poput prve virtualne izložbe fotografija hrane. Evo kako joj to sve polazi za rukom.

Na osobnoj Janja Benić, no na društvenim mrežama svi je znaju kao Janjolinku! Zamamni tartovi, bogato punjene štrukle i sordough kruh s njezinim potpisom - svi od reda su za prste polizati- no ništa nije izazvalo takvu gastronomsku revoluciju kao njezine krafne!

Od Luke Nižetića , Marijane Batinić pa sve do Viktorije Rađe , broj estradnjaka koji vjerno pohađaju Janjine radionice iz dana u dan samo raste! Baš kao i broj ljudi koji svake subote satima čeka u redu na zagrebačkom Dolcu samo da bi zagrizli ovu neodoljivu slasticu!

"Tajna dobre krafne je da joj posvetite vremena jer nju treba mijesiti, ali treba to tijesto i odmarati", otkrila je Janja Benić.

No, put do uspješnog gastro bloga nije se dogodio preko noći! Rane dvadesete provela je u Londonu, kamo je otišla "na samo godinu dana"raditi kao dadiljai usavršiti engleski jezik. Godina se pretvorila u pet pa je u međuvremenu na, takozvanomOtoku, završila PRi uvod u grafički dizajn. Upravo je u Velikoj Britaniji isprobala slične krafne i - kako to inače ide - sve ostalo je povijest!

"Baš sam u Londonu, na najstarijem food marketu, probala slične krafne.Kako moj muž jako voli krafne, rekla sam mu kako ću do kraja 2019. napraviti takve krafne, ali s prirodnim kvascem. Većina ljudi koristi običan kvasac i onda sam htjela proširiti taj recept na širu publiku. Tako sam prošli fašnik odlučila kreirati recept, ali u verziji s običnim kvascem. Bitno je da se ne dodaje veća količina brašna od one napisane u receptu. Samo je bitno da se dulje mijesi jer će se onda bolje razviti gluten", rekla je Janja.

Odrastajući u Stubičkim Toplicama, ova food blogerica i stilistica uživala je u zagorskoj kuhinji, no otkako sama kuha - draži su joj egzotični recepti i začini. Posljednje tri godine uređuje blog gdje detaljno objavljuje recepte. Logično, najveći degustatori su njezina šira i uža obitelj. Uz muža, tu je i Janjina sestra, glumica Marija Borić , koja je prošle godine rodila pa se tako stručni žiri za slastice u ovoj familiji samo povećava!

"Kad god nešto novo napravim, ona pita: 'Kad budem ja to probala?'. Uvijek se pobrinem da svi oni to testiraju. Marijin sin ima jednu i pol godinu. On je isto veliki gurman - stvarno sve voli jesti tako da smo sretni i volimo ga gledati kako uživa u hrani", tvrdi Janja Benić.

Zbog ove simpatične Zagorke, za pojesti dobru krafnu,napokon ne moramo čekati fašnik! A što se tiče takozvanogpunjenja - uz čokoladu, vaniliju,malinu ipistacije, Janja je sada patentirala i kremu od kave. Nama sasvim dovoljno da od same pomisli ogladnimo kao vuk!