Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Društvenim mrežama hara novi hit

Novi opasni trend: bizarne tetovaže koje nastaju uslijed sunčevih opeklina!

Kako pomoći pobornicima novog, vrlo opasnog trenda koji se širi društvenim mrežama? Pod heštegom "sun-burn-art" masovno se objavljuju fotografije bizarnih, nazovimo to, tetovaža, koje nastaju uslijed sunčevih opeklina

Željka Felbar/ 7.7.2015. u 18:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Društvenim mrežama hara novi hit, no iako viralan, nimalo bezopasan. Cvjetići, srca i razni oblici za njihove su vlasnike simpatični crteži nastali opeklinama od sunca. No iza njih se krije strašna opasnost.

Prvenstveno što se radi o kratkotrajnom i naglom izlaganju suncu, što izrazito povećava rizik razvoja raka kože, posebno melanoma", izjavio je Dinko Kaliterna, dermatovenerolog.

Bizarni trend nazivaju 'umjetnost sunčevih opeklina'. Pod hashtagom #sunburnart šire se fotografije crteža na tijelu. Oni nastaju tako da se na dio kože iscrta željeni oblik kremom s visokim UV faktorom, a drugi dijelovi ostaju nezaštićeni. Sve ovo daleko je od umjetnosti i takozvanih tetovaža.

Image
Foto:
Image

"Tetoviranje kao takvo je jasno definirano kao unošenje pigmenta pod kožu. Znači ako nije trajno i ako nije unošenje pigmenta nije tetoviranje. Sve ostalo mogu bit oslikavanje tijela, stvaranje ožiljaka", poručio je Ninoslav Zelenović Zele, tattoo majstor.

"Tako da definitivno apeliram, dajem savjet da to nitko ne pokušava napraviti jer kasnije može snositi zbilja ozbiljne posljedice", dodaje Kaliterna.

No uz ove sunčeve crteže, na plažama se može vidjeti još potencijalnih opasnosti poput privremenih tetovaža koje se iscrtavaju kanom.

"Tu se ne radi samo o kani prirodnoj nego se još tu unutra stavlja i koješta drugo, između ostalog i hidrogenperoksid. Ako je njegova snaga nešto veća nego što bi bilo u redu, a pogotovo u kombinaciji sa intenzivnim sunčanjem, dolazi do ekcema koji stvaraju kraste po koži i trodimenzionalne ožiljke, ponekad i trajnu depigmentaciju", kaže Zele.

Stoga, neka najljepši suveniri i uspomene s ljetovanja budu figurice sa štandova i zabavne fotografije, nikako ne ožiljci na koži koji mogu završiti kobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PODUZETNA KREATIVKA

Kristina Mandarina ima novu karijeru: Objavljuje filmiće na OnlyFans stranici i naplaćuje 97,05 kn pretplate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba