Ostalo

Od čimpanze iz zagrebačkog ZOO-a se očekuje produžetak vrste u Ljubljani

Prošlog je tjedna iz Zagreba prebačen u Ljubljanu i smješten u prostor za karantenu, a za oko mjesec dana moći će se pridružiti ženkama. Za sada se dobro ponaša i ne pokazuje znakove nikakve bolesti ili nostalgije

M.B. - HINA
23.04.2015 11:13

LJUBLJANA - Čimpanza Boris iz zagrebačkog zoološkog vrta odabran je kao genetski najadekvatniji mužjak za tri ženke u ljubljanskom zoološkom vrtu od kojih se očekuje potomstvo, te je prebačen u Ljubljanu, gdje u karanteni čeka na upoznavanje s budućim partnericama.

Ljubljana svakog proljeća dobiva nove stanovnike zoološkog vrta putem suradnje i razmjene primjeraka s drugim zoološkim vrtovima u Europi, čiji je cilj produženje populacije pojedinih vrsta.

"Boris se pokazao kao genetski najsrodniji našoj podvrsti čimpanza, od njega očekujemo da će osigurati zdravo potomstvo", kažu stručnjaci iz ljubljanskog zoološkog vrta te dodaju da su genetska ispitivanja različitih čimpanza-mužjaka po Europi potrajala više godina, a na kraju se pokazalo da je Boris najbolji kandidat.

Prošlog je tjedna iz Zagreba prebačen u Ljubljanu i smješten u prostor za karantenu, a za oko mjesec dana moći će se pridružiti ženkama. Za sada se dobro ponaša i ne pokazuje znakove nikakve bolesti ili nostalgije.

"Nadamo se da će nova skupina s Borisom dobro funkcionirati i da će se svi slagati", optimistično gledaju na razvoj događaja u ljubljanskom zoološkom vrtu.

Najstarija ljubljanska čimpanza Mojca ima 40 godina, te je, uz jednu slonicu i jastreba, najstarija životinja u zoološkom vrtu pa se od nje zbog godina ne očekuje potomstvo.

No Boris će, kako se vjeruje, prenijeti svoje gene na nove generacije preko njezine kćerke, 16-godišnje Neže, te unuke Nike koja ima 14 godina, pri čemu se od "punice" Mojce ne očekuju neke posebne teškoće.

Dapače, stara Mojca mogla bi imati značajnu ulogu "bake" u odgoju budućeg potomstva, ocjena je zoologa.

Vjeruje se da Boris neće imati problema s prilagođavanjem, a da je plodan mužjak dokazao je već u zagrebačkom zoološkom vrtu, gdje ima potomstvo.

Boris je rođen je 22. studenoga 1987. u zoološkom vrtu u njemačkom gradu Krefeldu. U Zagreb je došao 1994., gdje je živio u sjeni alfa mužjaka Dede. Ponosan je otac dviju zagrebačkih čimpanza, Megi i Sar.