Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OTKRIVENE NOVE VRSTE

Od strašnog šišmiša do žabe koja pjeva poput ptice

Među 126 novootkrivenih vrsta nalazi se šišmiš s nosom u obliku cijevi, kojem za preživljavanje treba prašuma i koji je iznimno osjetljiv na sječu i nestajanje šuma. Tijekom posljednjih 40 godina nestalo je 30 posto šuma u području Mekonga.

Image

žaba žaba

K. T./HINA/ 18.12.2012. u 13:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od strašnog šišmiša do žabe koja pjeva poput ptice, znanstvenici su 2011. popisali novih 126 biljnih i životinjskih vrsta u regiji rijeke Mekonga, priopćio je u utorak Svjetski fond za prirodu (WWF), naglašavajući da su neke od tih vrsta već ugrožene.

"Dobra vijest su nova otkrića. Loša vijest je da je u današnjem svijetu sve teže osigurati zaštitu i održivost okoliša", komentirao je Nick Cox, dužnosnik WWF-a u toj zoni koja uključuje Vijetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Mianmar i kinesku provinciju Yunnan.

Među 126 novootkrivenih vrsta nalazi se šišmiš s nosom u obliku cijevi, kojem za preživljavanje treba prašuma, i koji je iznimno osjetljiv na sječu i nestajanje šuma. Tijekom posljednjih 40 godina, nestalo je 30 posto šuma u području Mekonga.

Jedna druga novootkrivena vrsta, piton s kratkim repom u Mianmaru, ugrožena je jer se ilegalno izlovljava zbog mesa, kože ili trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima.

Popis novih vrsta, koji sadrži uglavnom biljke, ima 21 gmaza i pet vodozemaca, među kojima je žaba pjevačica i žaba crno-bijelih očiju koje podsjećaju na simbole yin i yang.

Nove vrste otkrivene u tom području svjedoče o impresivnoj bioraznolikosti regije, ali zabrinjavajući razvoj događaja čini od njih ugrožene vrste, upozorava WWF.

Organizacija prije svega navodi projekt brane Yayaburi u Laosu koji je velika prijetnja bioraznolikosti Mekonga o kojem ovisi 60 milijuna ljudi u smislu prometa, prehrane i gospodarstva.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŽENA O KOJOJ BRUJI HRVATSKA

Tko je fatalna Silvia Dvornik? Družila se s Pecinom suprugom Irenom, iza sebe ima brak i gradi glazbenu karijeru

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba