Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kad je naše ruke slože!

Od Zagreba do Torina! Konstraktine borosane pričaju nostalgičnu priču o slozi i jedinstvu

Ana Đurić Konstrakta nosi borosane na Eurosongu

Image
Foto: Profimedia
Barbara Marinović/ 13.5.2022. u 11:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Borosane zakoračile u finale", napisala je jedna od pratiteljica na našoj Facebook stranici RTL Show! I zaista, kako je gospođa primijetila, kultni model cipela Konstrakta je nosila tijekom polufinalnog nastupa na Eurosongu, a isto će ponoviti i u finalu. Nije ni pomišljala na ništa drugo! Iako je uoči odlaska u Italiju već posjedovala jedan par, ništa nije htjela prepustiti slučaju pa se bacila u potragu za rezervnim borosanama.

Budući da je riječ o hrvatskom proizvodu, Konstrakta se našla u problemu oko nabave istog pa je njezin tim zatražio pomoć od naših redatelja - Dejana Aćimovića i Zrinka Ogreste. Dejan je, naime, uspio pronaći borosane u Zagrebu - i to po cijeni od 250 kuna, a potom je kontaktirao kolegu Ogrestu koji ih je Ani dostavio u Beogradu. Ogresta je tada imao u beogradskoj Kombank dvorani premijeru filma "Plavi cvijet", rekao je izvor blizak redatelju za Novu.rs. Kada je stigao na carinu i otkrio cariniku da su borosane koje nosi za Konstraktu, gospodin mu je zaželio sretan put do Beograda gdje je stigao i predao cipele.

Priča o borosanama jedna je od najljepših ispričanih priča iz vukovarskog Borova. Na tržište su stigle 1968. godine, a razvijao ih je tim stručnjaka na čelu s dr. Brankom Strinovićem, ortopedom iz Zagreba. Razvoj borosana trajao je godinu dana, a pri njihovom dizajniranju naglasak je stalvjen na anatomska svojstva ženskog stopala i kontrolu svih bitnih dijelova. Bila je to namjenska obuća za žene koje dugo stoje ili puno hodaju pa su bile san snova svake radnice u Jugoslaviji. Vremenom su borosane doživjele modni procvat i umjesto isključivo radničke tijekom godina postale neodoljivi modni dodatak. A za ljude s ovih prostora, borosane su i simbol radničke klase i vremena koje je za nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
otvoreno progovorila

Ivana Knoll: ''Pobornik sam prirodnog izgleda, a ovo je moja tajna formula za vitko tijelo'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba