Ostalo

Odlazak 'Panonskog mornara': S ovom pjesmom počelo je Balaševićevo razdoblje, a ostalo je povijest

Preminuo je Đorđe Balašević.

Tabloid.hr
19.02.2021 17:25

Srpski portalBlicobjavio je da je srpski kantautor, legendarni Đorđe Balašević , preminuo danas u 68. godini života.

Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku u Novom Sadu gdje se liječio od upale pluća.RTS-uje potvrđeno da jepreminuo je tijekomliječenja od Covida-19 na Kliničkom centru Vojvodina.Balašević je preminuo tri mjeseca prije 68. rođendana.

Jedan od najlegendarnijih glazbenika s ovih prostora rođen je 1953. u Novom Sadu.Njegovi su se do rata 1941. godine prezivali Balašev, a djed je onda promijenio ime u Balašević. Đorđe je završio gimnaziju u Novom Sadu 1972. godine te studirao zemljopis na novosadskom Prirodno - matematičkom fakultetu koji nije završio, već se pridružio grupi Žetva 1977. godine.

Đorđe Balašević

(FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)

S njima snima singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180.000 primjeraka, što je bio veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. Ipak, već sljedeće godine napušta grupu i osniva svoju pod nazivom Rani mraz.

Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom "Moja prva ljubav". 1979. godine osvaja prvo mjesto na splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar". Tada je počelo Balaševićevo razdoblje. 1980. godine morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih krila .

Sa skupinom "Rani mraz" izveo je dvije najpopularnije pjesme poput "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". 1982. godine napušta skupinu "Rani mraz" i počinje samostalnu pjevačku karijeru, što je vrlo brzo pokazalo kao pun pogodak.

Iste godine Đorđe izdaje prvi solo album koji je odmah bio hvaljen na sve strane. Krenuo je na samostalnu turneju Jugoslavijom i održao koncert u Beogradu koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru sljedećih godina. Sljedeća dva albuma doživjela su još veće uspjehe, a ostalo je povijest.

Đorđe Balašević

(FOTO: Marko Jurinc/PIXSELL)

Ipak, njegovi roditelji jako su se protivili odluci da se bavi glazbom. Smatrali su da bi se trebao baviti geografijom, za što se i školovao. Nisu prisustvovali niti jednom njegovom koncertu, ali on im je uvijek čuvao dva prazna mjesta u publici, što je slamalo srca njegovim najvjernijim obožavateljima kojih je bilo svuda po svijetu. Osim pjesama, pisao je i knjige, a izdao ih je deset.

Osim na poslovnom planu, išlo mu je i na privatnom. Sa suprugom Oliverom u braku je proveo više od 40 godina, a dobili su i troje djece. Počivao u miru!